Published On: Ned, kol 13th, 2017

NEREDI UOČI SKUPA BIJELIH NACIONALISTA Guverner Virginije proglasio vanredno stanje, policija rastjerala demonstrante

Okupljeni na Sveučilištu Virginia uzvikivali su slogane: “Židovi neće doći na naše mjesto”, “Krv i zemlja”, “Jedan narod, jedna nacija, kraj migracijama”

Guverner Virginije proglasio je izvanredno stanje, a policija je rastjerala stotine prosvjednika u Charlottesvilleu, nakon što su izbili neredi uoči skupa bijelih nacionalista i drugih desničarskih skupina pod nazivom “Ujedinimo desnicu”.
Stotine građana prosvjedovalo je u američkoj saveznoj državi Virginiji protiv planiranog uklanjanja kipa generala Konfederacije Roberta E. Leeja
Okupljeni na Sveučilištu Virginia uzvikivali su slogane: “Židovi neće doći na naše mjesto”, “Krv i zemlja”, “Jedan narod, jedna nacija, kraj migracijama”, prenosi N1.
Prosvjednici su na ovaj način pokazali nezadovoljstvo i ljutnju zbog planiranog uklanjanja kipa generala Konfederacije Roberta E. Leeja koji se nalazi više od stotinu godina u Charlottesvilleu, gradu u središtu Virginije.
Pored grupe koja je protiv uklanjanja kipa, okupili su se i oni koji podržavaju ovakvu odluku. U jednom trenutku došlo je i do napetosti između dvije strane. Intervenirala je i policija koja je smirila dvije sukobljene strane.
Načelnik Charlottesvilleu Mike Signer kritizirao je prosvjede onih koji su protiv uklanjanja kipa nazivajući njihovu šetnju “rasističkom, netolerantnom i ispunjenom zastrašujućom mržnjom”.
I prošlog mjeseca su pristalice Ku Klux Klana organizirale prosvjede.
Spomenici u čast Leeju i drugim čelnicima Konfederacije, gubitničke strane u Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865. godine, postali su točka neslaganja u Sjedinjenim Američkim Državama. Mnogi kipovi već su uklonjeni ili preseljeni, ali su ostali i oni čije uklanjanje je tek planirano.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare