Utorak, 23 travnja, 2024

Nepromijenjen stav o izbornim pravilima u Mostaru

Must Read

Razgovori o izmjenama izbornih diskriminacija u gradu Mostaru su se trebali intenzivirati prije dvije godine, kada je zvonilo prvo zvono za uzbunu, nakon što je propao rad interresornog povjerenstva Parlamenta BiH. Još jače su se morali intenzivirati nakon drugog zvona za uzbunu početkom godine kada je Ustavni sud ukinuo diskriminatorske odredbe. Kod nas se sve radi post festum, pa tako i stvarna diskusija oko izbora u Mostaru se vodi nakon što su prošli lokalni izbori. Mostar jednostavno mora nositi epitet „grada slučaja“ kako bi svi oni koji od tog „slučaja“ vrlo dobro profitiraju mogli i dalje raditi po svome. Nema krivaca, nema odgovornih. Ništa iznenađujuće u zemlji u kojoj su svi nakon svakih izbora pobjednici, a samo običan narod gubi.

Jedini konkretan prijedlog koji je išao u Parlamentarnu proceduru i koji je bio predočen gradskom vijeću grada Mostara je bio onaj od strane GO Mostar HDZ1990, koji je uz male izmjene postao prijedlog hrvatskoga naroda po ovom pitanju. Unatoč činjenici koju su svi priznali, počevši od predstavnika međunarodne zajednice, pa do predstavnika stranaka iz drugih naroda, a ta je da je prijedlog pravno gledajući u skladu sa odlukom Ustavnog suda, prijedlog je odbijen. Razloge nitko ne govori, niti ih je ikad itko obrazložio.

Rješenje koje bi ispoštovalo odluku Ustavnog suda i omogućilo regularnu provedbu izbora je Mostar kao jedinstvena izborna jedinica. Odlukom Ustavnog suda ostali su svi mehanizmi zaštite interesa bilo kojeg naroda u Mostaru. Kategorično odbijanje ovoga prijedloga kao „ugrožavanje bošnjačkog naroda“ nije ništa drugo nego ugrožavanje interesa stranke koja u većem dijelu predstavlja bošnjački narod u GV. Prihvaćanje izmjena samo manjeg dijela apelacije koju je Klub Hrvata podnio Ustavnom sudu, dok su oni važniji dijelovi (npr. maksimalne kvote, direktno biranje gradonačelnika) ostali netaknuti, znači kompromis od strane Hrvata.

Ovo dokazuje da i „mantra“  o Mostaru kao „svakoj drugoj lokalnoj jedinici u BiH“ koju ponavlja drugi najveći vlasnik vijećničkih mandata u GV pada u vodu, budući da sa svim ovim mehanizmima „zaštite“ Mostar  nikako ne može biti kao svi drugi, nego nastavlja biti unaprijed na propast osuđeni političko pravni eksperiment međunarodne zajednice. Za trenutno stanje smo svi odgovorni i moramo nositi teret krivice, ali iz ovoga rečenog vrlo lako se može razaznati čiji je teret najveći: stranaka koje čine većinu u GV i, naravno, međunarodne zajednice. Što je Mostar kao grad „slučajniji“ to su veće mogućnosti profitiranja u kontroliranom kaosu i veća je opravdanost sudjelovanja međunarodne zajednice u svemu, a samim tim i vjerojatnost nametanja njihovih rješenja koja su redovito na štetu Hrvata.

GO Mostar HDZ1990 će sudjelovati na svim sastancima koji se budu održavali na temu izbora u Mostaru, iako duboko uvjereni da su oni svrha samima sebi i da neće donijeti ikakvo rješenje. S druge strane ponovno ćemo u Parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog izmjene izbornog zakona, ovaj put iskoristivši političku snagu mjesta Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH koji prijedlog može uvrstiti na dnevni red.

Na ovaj način će se Odluka Ustavnog suda provesti, a neće se tražiti interpretacije njenog sadržaja, što ne postoji ni u jednoj pravnoj državi, a što rade predstavnici bošnjačkih političkih stranaka. S druge strane, „domaće institucije“ će preuzeti odgovornost za procese u ovoj zemlji, što često vole ponavljati predstavnici međunarodne zajednice.

Mr.sc. Slaven Raguž

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska: gradonačelnik blizak krajnjoj desnici uveo policijski sat za djecu mlađu od 13 godina

Gradonačelnik Béziersa, na jugu Francuske, izjavio je u utorak kako je uveo policijski sat za djecu mlađu od 13...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x