Published On: Sri, ožu 29th, 2023

“Nepisano pravilo”: Amerikanac koji živi u Dubrovniku opisao kako Hrvati plaćaju kavu

TIKTOKER pod korisničkim imenom Car2Cro na toj je društvenoj mreži otkrio da se sa svojom obitelji preselio u Dubrovnik iz Amerike. Svakodnevno objavljuje snimke u kojima iznosi razloge zašto voli Hrvatsku i zanimljivosti koje je spoznao o njoj, a mnoge njegove snimke su viralne.

U nedavnom videozapisu koji je objavio objašnjavao je pratiteljima kako Hrvati plaćaju kavu ili piće kada izađu s nekim. Na snimci je dodao tekst koji glasi: “Vodič za preživljavanje”. Video je pregledan više od 80 tisuća puta i izazvao je brojne reakcije korisnika na platformi.

“Kada vas prijatelj iz Hrvatske pozove na kavu imat ćete sjajan razgovor, naučiti jezik i družiti se. U jednom trenutku konobar će doći do stola i donijeti račun. Taj će prijatelj vjerojatno uzeti račun i platiti sve. Pustite ga da plati”, opisao je Amerikanac pa objasnio da mu se to više puta dogodilo.

Dodao je kako je sad “shvatio da je to normalno” i da mu se sviđa to što “ne osjeća nikakvu obvezu, pritisak ili osudu”. Prema njegovim riječima, Hrvati jednostavno plate piće i ne očekuju da im se vrati novac.

Ljudi komentiraju: “Tko zove na kavu, taj mora i platiti”

“Prvi put kad mi je netko platio piće, iako je u pitanju bio iznos od samo nekoliko dolara, odmah sam rekao: ‘Vratit ću ti novce’. Međutim, ovdje je to nepisano pravilo. Idući put kada sjednete negdje, možda ćete vi platiti, možda nećete. Jednostavno se sve odvija prirodno”, zaključio je.

“Ne, ne, ne. Prvo se morate posvađati tko će platiti”, “Ovaj čovjek zaslužuje državljanstvo već. Spreman je”, “Onaj tko zove na kavu, taj mora i platiti”, “U Hrvatskoj će te često počastiti, ali mogao bi i ti ponekad platiti kavu”, “Zemlja besplatne kave”, samo su neki od komentara ljudi.

@cardonas2croatia #europe #balkan #croatia #zagreb #dubrovnik #župadubrovačka #mediterranean #foryoupage #expat #travel #coffee ♬ original sound – Car2Cro

guest
nije obvezno
3 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
HR🇭🇷HBojovnik

taki smo ti Mi 🇭🇷✋️🙋‍♂️

never baklava

Nije to ništa. GraDŽani u BiH (muslimani) časte još više od Hrvata. Kada Mujo na bankomatu podigne novce, on bankomatu ostavi “bakšiš” – jarane moj 🙂

Right

Ovaj samo nije naucio da se podrazumijeva da i on nekad digne racun sa stola.Zgadija zapadna