SUD BIH ZA RATNE ZLOČINE TREBA ZATVORITI: I Ališpago je 2012-e odmah pušten da se brani sa slobode. Od tada ima temperaturu. I ne dolazi na sud.

Zulfikar Ališpago Zuka

“Pošteni SUD BIH”  donio je 20102-e godine odluku da se budući šehid i nacionalni bošnjački junak Zulfikar Alšpago može braniti sa slobode u procesu koji se vodi protiv njega. Tako će se Ališpago u daljen toku suđenja braniti sa slobode.

Naime, Ališpago je optužen da je, kao bivši komandant Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike BiH “Zulfikar”, nije sprečio niti je poduzeo mjere kažnjavanja onih koju su počinili ratne zločine nad Hrvatima u selu Trusina kod Konjica. Njegova obrana, pak, tvrdi da u vrijeme kada su počinjeni ti zločini, on nije bio komadant ove jedinice.
Također, iskazi nekih od važnih svjedoka su išli u prilog Zukinoj odbrani, te su ovo vjerovatno bili razlozi zbog koji je sud odlučio na ovu blažu mjeru tretmana prema optuženom.
Kako saznaje “Dnevni avaz”,  Ališpago je pušten uz kauciju za koju je založio vlastite nekretnine vrijedne oko pola miliona maraka. Ališpago u jamstvo ipak nije dao popularni sarajevski lokal “City Pub”, čiji je suvlasnik.
Sud mu je izrekao najstrožije mjere zabrane kretanja. Boravit će u svom stanu u Sarajevu te biti pod stalnom policijskom kontrolom, tako da mu policija u svako doba nenajavljeno može ući u stan i kontrolirati ko mu je došao u posjetu. Također, kako saznajemo, ne smije imati kontakta ni sa kim ko bi mogao imati neke veze s predmetom.
DEPO PORTAL saznaje da odbrana Zulfikara Ališpage sa dosta optimizma gleda na nastavak suđenja, dok je njegovo zdravlje bilo dosta urušeno tokom boravaka u zatvoru.
Mnoštvo sarajevskih medija, sa simpatijama gleda na Ališpagin izlazak iz zatvora iako je svjedočenjem Zolje jasno da se radi o monstrumu i ubojici.
Toliko o sućuti prema žrtvama koje nisu Bošnjaci. U naših komšija “građana”.
 

more recommended stories