Nemiri u južnoj Švedskoj, zbog najave spaljivanja Kur’ana

Protesters set fire to a police bus in the park Sveaparken in Orebro, Sweden, Friday, April 15, 2022. Police in Sweden say they are preparing for new violent clashes following riots that erupted between demonstrators and counter-protesters in the central city of Orebro on Friday ahead of an anti-Islam far-right group’s plan to burn a Quran there. (Kicki Nilsson/TT via AP)

Nemiri su izbili u južnoj Švedskoj u subotu uvečer uprkos tome što je policija preventivno premjestila skup jedne antiislamske ekstremno desničarske grupe koja je planirala da javno spali Kur’an.

Tučnjave i nemiri prijavljeni su u gradu Landskroni, na jugu, pošto su prosvijedi koje je tamo zakazala danska desničarska stranka “Stram Kurs” (Tvrda linija) prebačene u obližnji grad Malme.

Blizu stotinu uglavnom mladih ljudi je bacalo kamenje, palilo automobile, auto-gume i kante za otpatke i barikadama ometalo promet, priopćila je švedska policija.

Situacija se smirila u Landskroni kasno uvečer, ali je i dalje napeta, priopćila je policija, dodajući da nitko nije ozlijeđen.

Prosvjedi su održani u subotu uvečer i u Malmeu gdje je lider “Stram Kursa” Rasmus Paludan održao govor iako se okupilo svega nekoliko desetina ljudi. Mali broj kontraprosvjednika je bacao kamenje na njih, a policija ih je rastjerala “biber-sprejem”.

Švedska policija se spremala za nemire nakon sukoba u petak prosvjednika i kontra-prosvjednika u gradu Orebru, gdje je desničarska grupe prvobitno namjeravala javno spaliti Kur’an.

Kim Hild, glasnogovornica policije u južnoj Švedskoj, rekla je da policija nije povukla dozvolu za subotnje prosvjede “Stram Kursa”, jer Švedska “cijeni slobodu govora”.

U neredima u Orebru u petak je bilo ozlijeđeno 12 policajaca i zapaljena su četiri policijska vozila.

Sukoba je proteklih dana bilo i u Stokholmu, gdje su ekstremisti spalili Kur’an, i u gradovima Linčeping i Norčeping, gdje je “Stram Kurs” planirao ili je imao prosvjede.

Rasmus Paludan, danski odvjetnik koji ima i švedsko državljanstvo, osnovao je “Stram Kurs” 2017. godine. Na stranici te stranke, čiji je program antiimigracijski i antiislamski, piše da je “Stram Kurs najpatriotskija politička stranka u Danskoj”./Beta/HMS/