Published On: Uto, velj 1st, 2022

Nelsonov posljednji intervju u BiH: Neuspjeh ne daje pravo negiranja postojećih pravila

Veleposlanik na odlasku kaže kako na pregovorima u Neumu stranke nisu uspjele približiti stavove i nisu uspjele postići dogovor ovog vikenda, ali da će se morati nastaviti tragati za rješenjem.

Konstitutivnost naroda je od iznimne važnosti i nema govora o uklanjanju tri konstitutivna naroda iz ustava, kaže u svojem posljednjem intervjuu za medije u BiH Eric Nelson, američki veleposlanik koji će uskoro napustiti našu zemlju.

Nelson je ostavio otvorenu mogućnost za nove sankcije svima onima koji priječe napredak zemlje te rekao kako nije točno da je samo jedna strana sankcionirana. Pohvalio je Mostar rekavši kako je on stvarni preslik bosanskohercegovačke raznolikosti i kako će mu se, sada kad je raja iz Mostara, svakako vratiti.

Zadatak ostaje

Veleposlanik na odlasku kaže kako na pregovorima u Neumu stranke nisu uspjele približiti stavove i nisu uspjele postići dogovor ovog vikenda, ali da će se morati nastaviti tragati za rješenjem.

”Ali zadatak ostaje kao takav. Za mene, optimizam kojeg smo mi iskazivali vezano za razgovore je bio opravdan zato što jeste postignut napredak. Razgovori jesu vođeni i sudjelovanje drugih stranaka poput HDZ-a 1990, NES-a, NiP-a, SBB-a, pokazala je da postoji šira koalicija stranaka koja smatra da uistinu postoji ovaj problem i da ga treba riješiti. Svi sudionici su se zaista trudili da svoje ideje predstave za stolom. Međutim, nisu uspjeli postići dogovor o modelima koje je odobrila Venecijanska komisija. HDZ je iznio na stol prijedloge koje je potvrdila Venecijanska komisija, ali modeli koje su predložili, nažalost, nisu udovoljili standarde”, kaže Nelson za Bljesak.info.

Eric Nelson (arhiva) - Nelsonov posljednji intervju: Neuspjeh ne daje pravo negiranja postojećih pravila

Američko veleposlanstvo u BiH / Eric Nelson (arhiva)

Ističe kako je Neum ”kombinacija stvari koje su se događale, odnosno poduhvata koji je trajao godinu dana a kojeg su predvodile Delegacija Europske unije u BiH i američko veleposlanstvo uz pomoć gospode Eichhorst (Angelina, direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove, op.a.) i gospodina Palmera (Matthew, američki izaslanik za izbornu reformu, op.a.) koji su dolazili”.

Tri konstitutivna naroda

”Bavili smo se reformom integriteta izbornog procesa, izbornog zakona i ograničenom ustavnom reformom. Sve su to stvari koje su od iznimne važnosti za BiH”, rekao je.

Kaže kako je ”jasno da uloga konstitutivnih naroda u BiH od iznimne važnosti”.

”Izazov je, prije svega, da BiH zadovolji standarde koje je preuzela a koji se tiču Europske konvencije o ljudskim pravima. A izazov koje su pred BiH postavili europski sudovi da ukloni diskriminirajuće odredbe iz Ustava koje se tiču izbora članova Predsjedništva i izaslanika u Domu naroda. Tekst Ustava je bio jedan od ključnih tema i fokusa razgovora. Svi su se složili da Ustav mora biti inkluzivan i da jasno mora uključivati tekst koji bi kazao da predstavnici tri konstitutivna naroda, ostali i svi građani moraju imati pravo da biraju i budu izabrani. Legitimna je važnost tog osjećaja da svi birači mogu sudjelovati i da je glas svakog birača bitan. A da bi se svaki glas bio važan i brojao, prije svega to zahtjeva veći stupanj integriteta izbornog procesa. Pronalazak novog izbornog modela koji bi omogućio veću geografsku raznolikost tako da bi svi dijelovi ove zemlje smatrali da se njihov glas čuje – mislim da to vrijedi uzeti u razmatranje. Postojali su određeni demokratski modeli koje bi Venecijanska komisija podržala koji bi omogućili recimo Hercegovini da bude zastupljenija u Predsjedništvu i to je zemljopisna odrednica a ne etnička. Ali u isto vrijeme jasno je da SAD i EU neće i ne mogu podržati niti jedan model koji bi djelovao u smjeru veće podjele zemlje. I zbog toga je jako važna jedna izborna jedinica”, rekao je.

Izbori važniji nego ikada

Govoreći o šuškanjima da će Hrvati bojkotirati izbore i o tome jesu li opravdani strahovi da se pokušava tiho ili čak i glasno stvoriti unitarna država, Nelson kaže kako nitko nema pravo blokirati izbore te umanjuje strah od unitarizma.

”Sve su ovo nastojanja da ova zemlja bude funkcionalna, da se smanji učestalost blokada, da građani imaju više povjerenja u izborni proces. Zato smatram da su izbori ove godine važniji nego ikada. I dalje postoj šansa da se lideri dogovore oko novih pravila što se tiče izbora. Ali neuspjeh da se dogovori oko tih promjena ne daje nikome za pravo da negira postojeća pravila. I nadam se da će glasači ove godine izaći na izbore i birati i donositi odluku na osnovu stvarnih pitanja odnosno uspjeha njihovih lidera da rješavanju stvarne probleme s kojim se ova zemlja suočava. Stvaranje prepreka za održavanje slobodnih izbora ne mogu zamisliti puno drugih stvari koje bi bile više nedemokratske i više destabilizirajuće. Naše je mišljenje da suprotstavljanje poboljšanju stupnja integriteta izbornog procesa bi isto bilo kao i obrana korupcije u izbornom sustavu”, kaže Nelson.

Odgovarajući na strah od unitarizma, američki veleposlanik navodi kako ”apsolutno nije bilo nikakvog spominjanja i razgovora o uklanjanju tri konstitutivna naroda iz ustava”.

Predsjedništvo i sankcije

”Nema rasprave o izmjeni uloge Predsjedništva niti zaštite vitalnih nacionalnih interesa. U Federaciji je zaštita vitalnih nacionalnih interesa u rukama hrvatskog odnosno bošnjačkog doma u Domu naroda na državnoj razini. Postoji put kojim je moguće postići osiguranje da se svi građani isto tretiraju i da podjela vlasti među tri konstitutivna naroda nastavi na jedan dobar, pozitivan način”, rekao je.

Palmer i Nelson u Predsjedništvu - Nelsonov posljednji intervju: Neuspjeh ne daje pravo negiranja postojećih pravila

Foto: Fena / Palmer i Nelson u Predsjedništvu

Na pitanje o korupciji i tome da je sankcijama kažnjena samo jedna strana dok svjedočimo kako na svim stranama cvjeta korupcije, Nelson je rekao kako se sankcije ne odnose na identitet nego na djela.

”Nije točno da je samo jedna strana sankcionirana. Prije svega, ovdje se ne radi o tome da kažnjavamo strane, nego pojedince kao i poslovne subjekte koje su jasno angažirane u podršci korumpiranih aktera. Sankcije su zasnovane na djelima, ne na identitetu i iz tog razloga također je bilo lidera koji su se našli pod sankcijama. Mi smatramo sankcije kao sredstvo odvraćanja i poziv na odgovornost lokalnih lidera prema građanima, ali i poziv vlastima da se probude i poduzmu aktivnosti u borbi protiv korupcije. Nastavit ćemo razmatrati mogućnost uvođenja sankcija zbog destabilizirajućih djelovanja ili korupcije i sankcije mogu jednako utjecati na lidere iz oba entiteta i Distrikta Brčko”, rekao je.

Politički lideri ovdje ne rade zajedno

Govoreći o BiH i liderima koji nisu dorasli voditi ovu zemlju naprijed, Nelson kaže kako je Bosnu i Hercegovinu teško u potpunosti shvatiti i da su šansa mladi lideri.

”Prije svega, ovo je prelijepa zemlja s bogatom povijesti i naslijeđem i mislim da je teško bilo kome da je u potpunosti shvati kako bi znao cijeniti svo njezino bogatstvo. Mislim da sam uspio bolje razumjeti BiH i njezin potencijal i želje njezinih građana za vrijeme svojih razgovora i putovanja u više od 70 lokacija diljem zemlje. Jasno mi je da su europske vrijednosti duboko ukorijenjene u ovu zemlju, ali nedostaju europski standardi. Građani su vrlo frustrirani zbog sporog napretka zbog sporog napretka u ostvarivanju tih viših standarda. Nažalost, politički lideri ovdje ne rade zajedno na postizanju konsenzusa kako bi ovu zemlju poveli naprijed. Nažalost, visok je stupanj nepovjerenja među ovom generacijom lidera, ali mislim da će sljedeća generacija mladih lidera koje sam upoznao imati više uspjeha u tome da ostvare napredak ove zemlje. Mislim da oni predstavljaju pravi potencijal BiH. Zato smo smatrali da je jako važno da njih podržimo tako što smo pokrenuli program Omladinski lideri kako bi njima dali priliku da nauče o tome kako napredovati”, naveo je.

Raja iz Mostara

Na pitanje o Mostaru čiji je počasni građanin, rekao je kako njegova budućnost može biti puno svjetlija i da će nastojati biti gost u tom gradu.

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson - Nelsonov posljednji intervju: Neuspjeh ne daje pravo negiranja postojećih pravila

Foto: Bljesak.info / Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson

”Vratit ću se sada kad sam raja iz Mostara. Mostar je predivan grad s velikim potencijalom. On predstavlja raznolikost Bosne i Hercegovine, ali ima puno toga što treba zacijeliti. Ali je jasno da budućnost može biti svjetlija. Dobro je vidjeti da se građani angažiraju i da očekuju od lidera da udovolje njihovim zahtjevima. Želim gradonačelniku puno sreće u nastojanjima da ponovno oživi aerodrom u Mostaru kako bi nam svima bilo lakše da dođemo do vas. Ali i da što više turista dođe u BiH. Pokrenuli smo novu aktivnost za podršku turizmu u BiH jer smatramo da zaista postoji ogroman potencijal za nova radna mjesta. Moje veze s ovom zemljom će ostati jako snažne. Doviđenja!”, rekao je američki veleposlanik u svojem posljednjem intervjuu u Bosni i Hercegovini.

guest
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Tomba17
Tomba17
3 mjeseci prije

Pitanje: Koji ce veleposlanik, ili Schmidt, sluzbeno reci da je bojkot ili blokada izbora ok?
Naravno nijedan.

Sto znaci, do nas je.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Tomba17
3 mjeseci prije

Ko ti je taj Schmidt? Vijece sigurnosti ga odhebalo. Obican turista.

Nino Shurter
Nino Shurter
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Bravo

Miko
Miko
3 mjeseci prije

Ode ovaj gosp. ili gospodja. Neka ne ostavi decka predstavio ga je bosnjackim politicarima ima da krene redom.

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  Miko
3 mjeseci prije

Bar nisu kao katolicki pidofili ,

Veritas über alles
Veritas über alles
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
3 mjeseci prije

Stvarno sam se trudio ti objasniti. Pedofil je termin pripadniče naroda sa najmanje zuba u Europi. I opet hipokrizija u izjavama.

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  Veritas über alles
3 mjeseci prije

Niste svi ali vasa religija je poznata po pidefiliji,nemoj se ljutiti….

Veritas über alles
Veritas über alles
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
3 mjeseci prije

Čija vaša? Da lakše razumiješ ja sam munafik. Ne valja predpostavljati, samo ispadneš još gluplji. Pedio-dijete, filio-voliti.

Nino Shurter
Nino Shurter
Šta ti kažeš na ovo?  Veritas über alles
3 mjeseci prije

Gluplji ne može biti. On je dno dna.

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  Nino Shurter
3 mjeseci prije

😂😂😂

Kresimir !. Zivili
Kresimir !. Zivili
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
3 mjeseci prije

A muha,med posranik?? Nije valjda sa si ga zaboravio…..doduse i ne cudim ti se..??!! Cuj ti ovo: taj pas je jedini poslanik ,ali kada bude zadnje vrijeme rada dolazi dragi Is,us jer muha,med nema kada od silnih djevica gahaha ( za sve koji ne znaju to pise u ku,ra,nu) pa u nji je laz smisao zivljenja.!! Krscani dragi ,prema njim se treba odnositi kao prema necastivom….fuj…fuj…

Nino Shurter
Nino Shurter
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
3 mjeseci prije

Jesu tvoje hohe.

Nino Shurter
Nino Shurter
Šta ti kažeš na ovo?  Miko
3 mjeseci prije

Za oproštaj je natego i kakira. Kakiru hemoroidi prokrvavili.

Juraj
Juraj
3 mjeseci prije

Trebao si ukratjo reci „je*ite se kako znate“… (i dobro je da je tako)

Nagib Uzbrdica
Nagib Uzbrdica
3 mjeseci prije

Komčić El Presidente for ewer-….nikad uzepejac više neće biti u presjedništvu

nako ja
nako ja
Šta ti kažeš na ovo?  Nagib Uzbrdica
3 mjeseci prije

No pasarán

Hrvoje Vukcic
Hrvoje Vukcic
Šta ti kažeš na ovo?  Nagib Uzbrdica
3 mjeseci prije

Sejdin domet je 23% fildzana pa bujrum

Nino Shurter
Nino Shurter
Šta ti kažeš na ovo?  Nagib Uzbrdica
3 mjeseci prije

Vuahahaha… To je vaše ogledalo…

kmee
kmee
3 mjeseci prije

Da imate ista u glavi okrenuli biste se sebi a ne da prodajete maglu, gdje god ste se u zadnje vrijeme vi umijesali nastao je kaos krs i lom, zadnje u afganistanu a sad to pokusavate u ukrajini napraviti. U Dejtonu ne bi degenerik predlozio model urenja bih s 3 naroda na 2 entiteta, jednom narodu si dao sve a ostala 2 si ostavio da se glodu izmedu sebe a ovaj treci im se smije, pokusaj to napraviti svojim trima sinovina gdje ces jednom sinu dati zasebnu sobu a ovoj ostaloj dvojici da djele drugu sobu, ova dvojica ce stalno biti ljubomorna na onoga treceg jer kako on moze a mi ne, ovo ste namjerno i napravili s BiH da stvorite monstruma koji ce posluziti vasim ciljevima.

Maxo
Maxo
Šta ti kažeš na ovo?  kmee
3 mjeseci prije

Potpisujem. Bravo, sjajno.

Nino Shurter
Nino Shurter
Šta ti kažeš na ovo?  kmee
3 mjeseci prije

Nije loše.

Nino Shurter
Nino Shurter
Šta ti kažeš na ovo?  Nino Shurter
3 mjeseci prije

Međutim 3 naroda, tako ti je to u bih. Ko mala yu. I šta treba raditi? Razvaliti bih kao i yu.

Brcak 215
Brcak 215
3 mjeseci prije

Opet izgleda islamisti g.ze katolicke pidofile😂😂😂

Veritas über alles
Veritas über alles
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
3 mjeseci prije

Znači po logici bezzube osobe islamisti su gayevi. ” u nedostatku ženskog insana dozvoljeno je insan na insana” 😂

Nino Shurter
Nino Shurter
Šta ti kažeš na ovo?  Veritas über alles
3 mjeseci prije

To je realnost na bliskom istoku. Do ženidbe muškići se bubaju između sebe.

Izmetbegović
Izmetbegović
3 mjeseci prije

Mošnje koje znaju čitati jeste li skužili.. Pojas Gaze je jako blizu!! 😆

Brcak 215
Brcak 215
3 mjeseci prije

Pa šta, ja sam probao muškog i primio sam, ne stidim se ničega jer sam alahov ratnik spreman na sve.

Nino Shurter
Nino Shurter
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
3 mjeseci prije

Ono allahov ratnik? Vuahahaha…

Hrvatska Neretva
Hrvatska Neretva
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
3 mjeseci prije

Probas uskoro i 72 djevice. Pomoci cemo ti u tome. Brzo cemo ti i tu zelju ispuniti kao pravi krscani. Zelis alahu njemu cemo te poslati.

Nino Shurter
Nino Shurter
3 mjeseci prije

Ko će nam po sarajevu sada dečkiće zitigu…

Izmetbegović
Izmetbegović
Šta ti kažeš na ovo?  Nino Shurter
3 mjeseci prije

Pa ovaj brčak očigledno… 😆 😆 😆

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
3 mjeseci prije

Tko nije ovdje …Mozda ti.
😂😂😂

Dončo
Dončo
3 mjeseci prije

Ura, nek ide. Sad ću moči svog malog ziju slobodno puštati na ulicu.