Published On: Pet, velj 21st, 2020

NELSON (NE)JASAN: Sankcije Komšiću, zabrana odlaska u SAD jer ruši Dayton? Ili možda ne?

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Nelson kaže da je članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Miloradu Dodiku ukazao na potencijalne posljedice nepoštovanja Daytonskog sporazuma, kao i da ih vidi u ekonomskoj oblasti, odlasku mladih i “kroz nove sankcije”.

Nelson tvrdi da je u srijedu, 19. veljače, iskreno razgovarao s Dodikom.

Što će reći da je Dodiku sada jasno kako će US ambasada u BIH sigurno ovih dana, zabraniti Komšiću put u SAD, i nametnuti mu sankcije, budući da se taj gospodin, u nekoliko navrata obrušio na Daytonski sporazum kao primitivan najavljujući kako će rušiti konstitutivnost naroda. To bi se dalo zaključiti iz Nelsonovog istupa. Ili je Komšiću dozvoljeno antidaytonsko djelovanje?

“Prenio sam stav Sjedinjenih Američkih Država da se teritorijalni suverenitet i integritet moraju poštovati, da se Dayton mora poštovati i da ultimatum i blokade nisu dobar način funkcioniranja. Jesam razgovarao s njim o potencijalnim posljedicama. Te posljedice vidim u ekonomskoj oblasti, u odlasku mladih i kroz nove sankcije”, ukazao je on sinoć u intervjuu za BHT 1.

Za Daytonski ustav je rekao da je bio dobra početna točka, ali je naveo da su bile potrebne modifikacije, a bit će i dalje na putu Bosne i Hercegovine prema euroatlantskim integracijama.

“Svi se slažu da je kompromis težak i da je to veliki izazov, ali moraju se rješavati problemi kroz institucije države, a Ustavni sud Bosne i Hercegovine je stub države i mora funkcionirati slobodno”, rekao je Nelson.

Nakon sastanka s američkim veleposlanikom, koji je uslijedio isti dan nedugo nakon sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dodik je, između ostalog, izjavio: “Sve što je on meni rekao, ja sam uzvratio. Bilo je nekih stvari i to doživljavam kao prijetnju i ne mogu da vjerujem da se upuštaju u tako nešto. Bosna i Hercegovina pripada nama, a ne njemu da on prijeti u njenoj odbrani”./HMS/