Nelegalni SIP BiH donio odluku za digitalizaciju izbornog procesa

“Treba nam vrijeme za javnu nabavu i već smo zakasnili. Sve i da izradimo projektnu dokumentaciju u prosincu – realizacija ovisi od sredstava, a ako se pojavi i donator javnu nabavu opreme treba završiti u veljači kako bi se provele obuke. Samo pod tim uvjetom to može biti realna opcija. Radi se o značajnim sredstvima i nisam siguran da će bilo tko od donatora u ovako kratkom vremenu ulaziti u rizik”, rekla je Irena Hadžiabdić, član SIP-a BiH, pišu Nezavisne novine.

Ono što je zanimljivo jeste da su gotovo svi članovi SIP-a na jučer održanoj sjednici istaknuli kako za elektronsku identifikaciju birača i elektronsko slanje podataka s biračkog mjesta u SIP nije potrebna izmjena Izbornog zakona BiH.

Za razliku od SIP-a, pojedini dužnosnici tvrde da to nije moguće, pa je Snježana Novaković Bursać, šef Kluba zastupnika SNSD-a u Parlamentu BiH, nedavno za “Nezavisne” rekla kako je Izborni zakon u dijelu identifikacije birača jasan i da je bez izmjena Izbornog zakona BiH nemoguće bilo što mijenjati.

“Član 5.12, stav 3, kaže da predsjednik ili član biračkog odbora utvrđuje identitet birača na osnovu važeće osobne isprave. Dalje, stav 4. kaže da je važeća osobna isprava s fotografijom osobna karta, putovnica ili vozačka dozvola i više je nego jasno da bez izmjene Izbornog zakona drugačija identifikacija nije moguća”, rekla je tada Novaković Bursaćeva.

Ipak, iako nema odluke nijedne službene institucije BiH, SIP ne odustaje od projekta digitalizacije izbornog procesa jer, kako su istaknuli, to je nužno Bosni i Hercegovini gdje se već punih 11 godina ništa nije promijenilo kada je riječ o izborima i modernizaciji procesa. Također, istaknuli su i kako je Parlament BiH potpuno inertan po tom pitanju, apelirajući na one “kojima su puna usta” digitalizacije i elektronskog glasanja da nešto učine.

“Nemamo nikakav input od države u kojem smjeru treba da se kreće unapređenje procesa kroz uvođenje novih tehnologija. Bez obzira na to, nismo stali sa svojim aktivnostima i tražimo moduse kako bismo bilo koji segment pokušali unaprijediti. S IDDEEA smo identificirali gdje bismo mogli raditi”, rekao je Željko Bakalar, predsjednik SIP-a BiH, dodajući kako će se SIP obratiti ponovo Parlamentu BiH i upoznati ih s aktivnostima SIP-a u vezi s projektom elektronske identifikacije birača i transmisije podataka.

Članovi SIP-a BiH jučer su istaknuli i da javnost, pa i političari koji stalno pričaju o elektronskom glasanju obično ne razumiju taj proces i ne znaju koliki je to posao i koliko vremena treba za njega.

“Priča se o uvođenju nove tehnologije i elektronskom glasanju iako rijetko tko ima predstavu koliko to košta. Neki pričaju o tome vrlo glasno, a država je SIP dovela do toga da nema 2.000 KM da tiska privremene biračke spiskove. Na sve to, čujemo dužnosnike kako treba uvesti elektronsko glasanje za koje trebaju desetine milijuna KM”, rekla je Vanja Bjelica Prutina, član SIP-a BiH.