Published On: Pet, svi 17th, 2013

Nelegalna Vlada smijenila Damira Leku, bivšeg portira studenskog doma u Mostaru

Da smjena Uprave Elektroprivrede HZ HB, koju je najavio predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić, nije samo prazna priča te da je i SDP spreman na neke promjene u upravama kako bi se poboljšao rad javnih poduzeća, govori činjenica da je na posljednjoj sjednici Vlade FBiH smijenjen direktor distribucije Damir Leko (kvota NSRZB). Naime, Leko je sam zatražio da ga se razriješi s ovog mjesta iz privatnih razloga što je i uvaženo, međutim na njegovo mjesto nije imenovana nova osoba.
 
Iako je bilo predloženo da na mjesto direktora distribucije dođe Miroslav Galić, dosadašnji savjetnik Damira Leke, na Vladi nije bilo dovoljno ruku za, budući da su ministri iz SDP-a i HSP-a bili protiv tog imenovanja. Upravo HSP BiH i SDP zajedno planiraju smjenu generalnog direktora EP HZ HB Nikole Krešiće i izvršne direktorice za ekonomske poslove Ivane Bunoze. Kao što smo već ranije pisali, predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić je premijeru FBiH Nerminu Nikšiću uputio službeno pismo u kojem traži da se na Vladi pokrene procedura za smjenu dvoje navedenih direktora. Inače, Vlada Federacije BiH je na svojoj posljednjoj sjednici, koja je okarakterizirana kao hitna, dala suglasnost na prijedlog za imenovanje Amre Vučijak za članicu Upravnog odbora Agencije za sigurnost hrane BiH. Vlada FBiH je donijela akte o provedbi natječajne procedure za izbor i imenovanje predsjednika i članova Nadzornog odbora Union banke d.d. Sarajevo i imenovala Povjerenstvo za provedbu postupka izbora kandidata za predsjednika i članove Nadzornog odbora Union banke d.d. Sarajevo u sastavu Siniša Bilić (predsjednik), Marko Musić, Jasenko Muharemagić, Mirsada Jahić i Adnan Efendić.
Razriješenje dužnosti
Dana je suglasnost da postojeći Nadzorni odbor obavlja svoju dužnost do okončanja natječajne procedure. Vlada je donijela i odluku o uvjetima za izbor i imenovanje predsjednika i članova Upravnog odbora Financijsko-informatičke agencije. Zakonom o Financijsko-informatičkoj agenciji propisano je da se Upravni odbor ove agencije sastoji od pet članova, koje imenuje Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministra financija. Uz ova Vlada FBiH prihvatila je informaciju o statusu društva SALUS-HOTEL STELLA d.o.o. Neum, te zadužila Federalno ministarstvo okoliša i turizma da pokrene procedure za razrješenje dužnosti, prije isteka mandata, članova Nadzornog odbora imenovanih u ime državnog kapitala i za imenovanje dva člana NO ovog društva na razdoblje do 60 dana.
Vecernji.ba