Published On: Uto, sij 8th, 2013

Nelegalna uprava terminala FBiH traži oprost dugova…

Šest dana pred eventualno pokretanje stečaja u Naftnim terminalima Federacije (NTF) Ploče, firmi kćerki Terminala Federacije d.o.o. Sarajevo, danas će se u Zagrebu sastati predstavnici Deltagripa i uprava NTF-a, Terminala Federacije te Vlade FBiH, piše današnje Oslobođenje.
Na sastanku će se pokušati napraviti prijedlog sporazuma kojim bi se riješila otplata duga od 15 milijuna KM Deltagripu i izvršila deblokada računa NTF-a, a samim tim i uklonila opasnost od eventualnog stečaja.
Kako Oslobođenje saznaje prijedlog Deltagripa je odgoda plaćanja duga na tri mjeseca uz službena jamstva Vlade FBiH, te zahtjev da se odmah prizna presuda Arbitražnog suda iz Pariza.
Iz izvora bliskih Vladi FBiH, teško da će se pristati i na kakvu vrstu jamstva koje bi trebala dati Vlada, odnosno kojom bi se opteretio proračun.
Delegaciju NTF-a čine, osim predstavnika uprave i firme, i njihovi pravni zastupnici, direktor Terminala Federacije Rasim Kadić, dok će Vladu FBiH predstavljati Admir Mujanović savjetnik federalnog premijera.
Dug Deltagripu proistekao je iz lanjske presude Arbitražnog suda međunarodne trgovinske komore iz Pariza (ICC), kad je presuđeno u korist Deltagripa zbog prekinutog ugovora o najmu skladišta u Pločama.
Takva presuda još nikad nije priznata u hrvatskim pravosudnim institucijama. No, računi NTF-a blokirani su od 13. studenoga.
Zvonko ŠušnjarPodsjećamo, novu upravu Terminala FBIH, imenovala je oktroirana Vlada Valentina Inzka, koja je pod lobiranjem austrijskog kapitala i Hypo banke, a sve kako bi Hypo banka namirila višemilijunski dug, u svoj nelegalni sastav usisala i političke teletabise iz HSP-a. Tako su stranke koje su na  izborima kažnjene od svog biračkog tijela mimo volje Hrvata u BIH postale njihovi predstavnici. Iako ih za to narod nije ovlastio niti zamolio njihove usluge. Poslije  uspostave oktroirane vlade, hrvatski mađaroni u upravna tijela federalnih tvrtki postavljaju svoju rodbinu i prijatelje. Siva eminencija Zvonka Jurišića, Zvonko Šušnjar, njegov šura, tako postaje jedan od članova nadzornog  odbora Terminala Federacije BIH. Šušnjar se inače bavi uvozom plina, a upravlja , putem plaformaške sile i logike , federalnim terminalima u kojima se trguje i plinom. No kako pravašima i platformašima ne smeta sukob ni sa logikom ni sa moralom još manje bi im trebao smetati i sukob interesa. Iako i o tome postoje zakoni.
Al jebo zakone. Dok je Inzkovine. I hrvatskih mađarona.