Neki mogu gore, a ja i Žuga ni na more (Thompson vs. Merlin)

Thompsonov koncert u Sarajevu predstavlja sigurnosni rizik, dok koncert Dine Merlina u Dubrovniku predstavlja spektakl?

Koja je razlika između njih dvojice? Zašto mi kao Hrvati u Bosni i Hercegovini ne možemo uživati u pjesmama dragog nam pjevača Marka Perkovića, piše Prvi.tv.

Kako me sjećanje služi I Merlin je imao ispade mržnje i to pozamašne.

U “sarajevskim Danima 2001.” izjavio je sljedeće:
– Srbi bi trebali da uzmu lijekove za svoje bolesti, jer je evidentno da su bolesni. Većina je bolesna i to je jedan od razloga zbog kojih bi trebalo da idem u Beograd, jer bolesnici se obilaze.

Jedna od najupečatljivijih izjava Edina Dervišhalidovića je ona data zagrebačkom “Slobodnom tjedniku” u kojoj je Beograd nazvao “leglom fašizma”, a 1994. na pitanje novinarke Globusa da li je moguć zajednički život sa Srbima, oštro je odgovorio:
– Ma, kakav suživot sa Srbima! Bog ne voli one koji siju nered i on će ih ukloniti pomoću naših pušaka.

Ipak, unatoč ovim izjavama Merlin je nastupio u Beogradu, a Thompson nikada nije pjevao ni govorio protiv muslimana, on ne može da nastupi u Sarajevu.

Konkretni razlog nema, osim onoga što se Dino Merlin na vrijeme znao povući i “ulizati” narodu, da bi spasio svoju karijeru, dok je Thompson uvijek stao iza svojih riječi I nikada ih nije povukao kao što je Merlin uradio pred koncert u Beogradu.

Dovodi nas sve do zaključka da mi prihvaćamo uvelike kukavice i ulizice, dok domoljube odbacujemo I mrzimo.

Na zadnjem albumu “Hotel Nacional” su motivi sabaha, dimija, Medžnuna, ali i jedna vrlo znakovita pjesma “Moja mala židovko” u kojoj Dino Dervišhalidović sudbinu bošnjačkog naroda poredi sa sudbinom jevreja aludirajući na trake sa kojima su označavani jevreji, ali i Bošnjaci u nekim djelovima BiH tijekom agresije. Odatle i krik Dine na svjetsku nepravdu prema ovim narodima u određenim povojesnim razdobljima u stihu “Sakrit ćemo se od demokratije, od svih tih boraca za ljudska prava, od država” da bi na kraju poentirao stihom “moja mala djevojko, moja mala židovko mi dobro znamo kako je to”.

Ako se muslimani u BiH osjećaju opečaćeno, što mislite kako se tek Hrvati osjećaju, kada ne mogu poslušati omiljenog pjevača u glavnom gradu ove “naše i vaše” države.

Bošnjaci “mrze Thompsona čak i više nego Srbi,” iako pjevač nikada nije imao ni jedan ispad ni lošu riječ za većinsko stanovništvo u BiH.