NEKI LIK IZ NATOA: Važno je da BiH ne napusti ‘sigurnosni vakuum’

Svjesni smo da postoje različiti politički pogledi o pristupu NATO-u unutar Bosne i Hercegovine. Ali, naša vrata otvorena su svim partnerima koji su zainteresirani za pristup i koji ispunjavaju potrebne uvjete za članstvo. Kada je riječ o BiH, ali i o drugim potencijalnim partnerima, kada će i hoće li se zemlja pridružiti NATO-u ovisi o političkoj volji i predanosti te zemlje – rekao je novinarima visoki NATO dužnosnik u Bruxellesu.

Ističe kako je NATO spreman osigurati punu potporu Bosni i Hercegovini, ali kako to ovisi od ambicije i posvećenosti naše zemlje.

Kako javlja izvještač Fene iz Bruxellesa, NATO dužnosnik spomenuo je i produženje mandata misiji Althea, naglasivši kako ne želi unaprijed govoriti o tomu kakva bi bila njihova reakcija kada bi Rusija uložila veto na produženje tog mandata, ali je dodao da je jako važno da Bosna i Hercegovina ne napusti taj “sigurnosni vakuum”.

”Zapadni Balkan, ali i Bosna i Hercegovina, od strateške je važnosti za NATO, ali i za Europsku uniju. Nadamo se produženju tog mandata kako bi imali stabilnu i sigurnu Bosnu i Hercegovinu”, poručio je on.

U svjetlu promijenjenog sigurnosnog okruženja u Europi NATO dužnosnik podsjetio je na pojačanu prilagođenu političku i praktičnu potporu Bosni i Hercegovini koju ima još samo nekoliko država, a što je važno za BiH jer, kako kaže, pokazuje da je cilj povećati i održati suradnju između NATO-a i BiH.

Dodao je kako je ruska invazija na Ukrajinu promijenila sigurnosno stanje u Europi, zbog čega je na samitu u Madridu usvojen paket podrške Bosni i Hercegovini u obrani koji ima za cilj pomoći u izgradnji obrambenih kapaciteta i provedbu planova za modernizaciju. Tada su zemlje Zapadnog Balkana proglašene područjem od strateškog interesa za NATO, što je NATO dužnosnik novinarima potvrdio i danas u više navrata.

U kontekstu paketa podrške BiH u obrani, NATO dužnosnik podvukao je kako je prevencija bolja od lijeka te kako je taj angažman od koristi bh. sigurnosti, ali je također naglasio kako se taj paket sastoji i od političkih mjera.

Na kraju je izrazio veliku predanost NATO-a u intenziviranju političkog dijaloga s Bosnom i Hercegovinom, dodavši kako NATO dužnosnici u posljednje vrijeme putuju češće u našu zemlju, ali i kako takve sastanke održavaju i u Bruxellesu, da bi prepoznali potrebe Bosne i Hercegovine i detektirali zabrinutosti s kojima se građani suočavaju.