Published On: Čet, stu 25th, 2021

Neki EU parlamentarci traže od Borrella i Sattlera sankcije za Dodika. Mali je problem što ih on zapravo priželjkuje…

Dodik  3.jpg

Dodik 3.jpg

Neki europski parlamentarci uputili su danas pismo visokom predstavniku EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepu Borrellu i Johannu Sattleru, šefu Delegacije Europske unije i specijalnom predstavnik EU u Bosni i Hercegovini.

Potpisnici pisma su Tineke Strik, Michael Gahler, Tonino Picula, Hilde Vautmans, Reinhard Bütikofer, Paolo Rangel, Dietmar Köster, Klemen Grošelj i Romeo Franz.

Podrška Rusije i Srbije

”Kao što vam je sigurno poznato, Bosna i Hercegovina se suočava sa najtežom političkom krizom od kraja rata, direktno izazvanom djelovanjem srpskog člana tročlanog Predsjedništva Milorada Dodika i njegove stranke SNSD. Partijski neustavni bojkot legitimnih državnih institucija, koji je uveden prošlog srpnja zbog zakonitog usvajanja Zakona o negiranju genocida, pokazao se kao prvi korak u konkretizaciji njegove secesionističke agende za Republiku Srpsku (RS).

U posljednjih mjesec dana Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) izglasala je jednostrano istupanje iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, a predviđeno je i slično glasanje koje bi također jednostrano povuklo RS iz federalnih nadležnosti u oblasti poreza, pravosuđa i Armije BiH, čime je narušen ustavni poredak BiH.

Nedavna najava stvaranja vojske entiteta Republike Srpske i provokativne paravojne vježbe koje su snage policije RS izvele u blizini Sarajeva pokazale su da gospodin Dodik ne odustaje i da je voljan da koristi silu za ostvarenje svojih ciljeva, osjećajući se osnaženim direktnom i indirektnom podrškom Srbije i Rusije, kao i izostankom odgovora od strane EU.

26 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Bosna i Hercegovina je i dalje u velikoj mjeri pod međunarodnim nadzorom, s visokim predstavnikom i vojnim snagama EUFOR-a koje su, nažalost, još uvijek potrebne za nadgledanje implementacije Mirovnog sporazuma.

Posljedice za kršenje Dejtona

Međutim, ovaj međunarodni nadzor nosi veliku odgovornost. Odgovornost aktivnog i direktnog angažmana u BiH kako bi se pomoglo zemlji na njenom putu ka odgovornoj i dobro funkcionirajućoj demokraciji.

To uključuje i potrebu reagiranja i vraćanja odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, u slučaju da postoji prijetnja miru kroz uništavanje teritorijalnog integriteta i uspostavljenih zajedničkih struktura zemlje. Posljednjih mjeseci međunarodna zajednica, a posebno EU, kolektivno nisu ispunili ovu odgovornost i do sada nisu donijeli bilo kakve posljedice za teška kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane političkog rukovodstva RS.

Situacija u BiH razmatrana je prošlog ponedjeljka na Vijeću za vanjske poslove, ali bez konkretnog i snažnog rezultata. Zaključcima je krajnje nedostajao osjećaj hitnosti, pa čak nisu mogli ni navesti odgovorne političare i uzroke trenutne krize. Gospodin Dodik se očito osjeća ohrabren ovakvim nedjelovanjem EU, što dokazuje i činjenica da je na sam dan FAC-a potvrdio nastavak ranije navedenih glasanja u NSRS.

Nametanje sankcija Dodiku

Očigledno je da gospodin Dodik nije zainteresiran za izgradnju demokratskih institucija i inkluzivne, jedinstvene i mirne BiH. Potreban je ozbiljan međunarodni otpor kako bi se zaustavio u potrazi za njegovom secesionističkom etnonacionalističkom agendom.

Stoga vas pozivamo da podržite nametanje čvrstih sankcija gospodinu Dodiku i svim drugim osobama bliskim rukovodstvu RS odgovornim za kršenje ili podržavanje kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ovo je jedini održiv način očuvanja mira i teritorijalnog integriteta BiH. Jednostavnim nastavkom dijaloga sa ovim liderima, od kojih jedan otvoreno prijeti secesijom, bez odgovarajućih posljedica, EU de facto dozvoljava kršenje Dejtona, a time i suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Hitno vas pozivamo da iskoristite Odluku Vijeća (CFSP) 2021/543 od 26. ožujka 2021. o izmjeni Odluke 2011/173/CFSP o restriktivnim mjerama s obzirom na situaciju u Bosni i Hercegovini, koja je stvorena da sankcionira pojedince čije aktivnosti podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine, kao i da sankcionira osobe povezane s njima.

S obzirom da postupanje rukovodstva RS-a i njihovih pristalica ispunjava sve gore navedene kriterije, pozivamo Vas da postupite i predložite Vijeću za vanjske poslove utvrđivanje liste odgovornih za nastalu krizu, kao i fizičkih ili pravnih lica povezana s njima, uključujući na primjer službenike, političare, osoblje sigurnosti, kompanije, sportaše i sportske saveze, na koje se primjenjuju sankcije utvrđene prethodno navedenom Odlukom Vijeća”, zaključili su EU parlamentarci u svom pismu.

guest
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
dr Haso, buregdžija
dr Haso, buregdžija
1 godina prije

Milanovićevo g-o-v-a-n-c-e Tonino Picula 🙁 ! FUJ ZELENI, FUJ SOCIJALDEMOKRATI, FUJ SOROŠ, FUJ ZAGORJELI BUREK 🙁 !!!

Last edited 1 godina prije by dr Haso, buregdžija
Ljiljan
Ljiljan
Šta ti kažeš na ovo?  dr Haso, buregdžija
1 godina prije

Imas psihicke probleme ocigledno. Umro bi bez interneta. Dobdo dodje da lijecis frustracije malo.
A na**ce ti zeleni cerku

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Ljiljan
1 godina prije

Alooo Derim, imal struje u seheru, vidim neki dan bake vam popravio vodovod, uh izvini ono bila poplava?????

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Ljiljan
1 godina prije

Na.je.be.mo ti se i Alije i ma.te.re i Muhameda

Derim
Derim
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Balvane.

Kiklop
Kiklop
Šta ti kažeš na ovo?  Ljiljan
1 godina prije

Tvoj komentar ili odgovor je najveci prostakluk.Upisi vecernju…

Kiklop
Kiklop
Šta ti kažeš na ovo?  dr Haso, buregdžija
1 godina prije

Tonino picula je SDP – komunisti.Oni ne znaju za demokraciju – vladavinu naroda.On zna za jednu partiju koja je zakon i koja se slusa.Ni malo me ne iznenadjuje .Za bih zna sano po karti iz Atlasa.Za zivot u bih on je analfabet..

Izmetbegović
Izmetbegović
1 godina prije

Pojas Gaze je sve bliže.. 😁

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

9 od 500 parlamentaraca…zavidno.

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Kad pismo napise Zeljana, komada ein, onda se ovdje svrsava k’o da je potpisalo 200.000.000 stanovnika EU. 🙂

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 godina prije

Željana je za tebe Blankice miss svijeta.
Ljubomoru prema ovoj prelijepoj dami izrazi manje očigledno…

cobre
cobre
1 godina prije

Niko od ovih euroghovana da se upita zašto to radi Dodik.Niko da vidi šta je uzrok ovga svega.Niko da kaže da su muslimani uzročnici svega negativnog u Bih .Navalili da unište RS a usput da shjebu Hrvate iako su ih već shjebali a Čović i HNS nikako da krenu Dodikovim putem i da se vrati sve na Dejtonski sporazum.

dr Haso, buregdžija
dr Haso, buregdžija
Šta ti kažeš na ovo?  cobre
1 godina prije

Draganče pali ko Golf dizel na Bjelašnici 🙁 – al kad jednom upali – ništa ga više ne može ugasiti 😎 !

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  dr Haso, buregdžija
1 godina prije

Čović radi posao.
Tiha voda brijeg sruši.

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  cobre
1 godina prije

A sto bi? I dalje drze pod kontrolom novcane tokove, jamljaju. I odm’a privatni nacionalni interes ekipe iz kleptomanske sekte ispunjen. Usput boga mole da izborni ne prodje, zadrzavanje statusa quo im najvise odgovara jer nikad u ovih 26 godina nisu ispunili niti jedno predizborno obecanje.
Citava politika im se svodi na prepadanje biraca bez iskrene zelje za rjesavanjem problema, zapisjedanje fotelja za ostvarenje osobnih benefita, I naravno, nezaobilazno polaganje vijenaca gdje treba i gdje ne treba.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 godina prije

Imaš li dokaz kako to “jamljaju” u HDZ ili si možda mislila na Novalića, Hodžića, Solaka ili možda na afere “torba”, “reket”, respirator, diploma , Cikotić, i ostale bošnjačke kriminalce i pljačkaše, tipa koruptivnih aktivnosti “glumca”, Sarajlića, Zukića ili možda na nešto treće…

Last edited 1 godina prije by Anonimac
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  cobre
1 godina prije

Kad budeš razumio politiku HNS-a , HDZ-a BiH i osobno Dragana Čovića onda možda da pokušaš nepšto kritizirati.
Hrvati nisu u poziciji srpskog naroda i u ovom momentu nemaju svoj entitet kao Srbi, to bi ti trebalo da da poučak da Čović ne može nastupiti kao Dodik i da Hrvati treba da idu svojim putem, a ne po uzansama srbskog vodstva u entitetu BiH RS.

Blanka
Blanka
1 godina prije

Ma nema ovo sto dolazi iz EU veze sa logikom, no ima veze sa geopolitikom. Proamericki jastrebovi okrecu “mitraljez” na Mileta jednostavno stoga jer ga vide kao eksponenta ruske politike na zapadnom Balkanu.

Da je kojim slucajem Mile svaki dan u Briselu i igra po njihovim notama do sada bi bio krkace nosen i stipan za dupe k’o dragi Andrej. Vako…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 godina prije

a vako ga tretiraju mrvu bolje od Bookira…

Derim
Derim
1 godina prije

Zivjela republika Turska!
Zivjela ahdnama!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

O tome ti se i govori…
Turska i azija…