Published On: Pon, sij 5th, 2015

NEKAŽNJENI ZLOČINI NASERA ORIĆA: Svi znamo da se zločin u Kravicama dogodio, ali tko će konačno preuzeti odgovornost?!

Predstavnici Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva danas su na Trgu fra Grge Martića ispred katedrale Presveta Srca Isusova u Sarajevu obilježili godišnjicu zločina u Kravicama.

 

Podršku predstavnicima UDIK-a nije dalo mnogo građana niti aktivista iako u UDIK-u smatraju da su četiri osobe “dovoljan znak za spremnost za suočavanje s prošlošću”.U namjeri da podsjete na ovaj zločin pridružili su im se jedino predstavnici Fondacije CURE.

 

Koordinator UDIK-a Edvin Kanka Čudić podsjetio je da se taj zločin dogodio na Badnje veče 1993. godine kada je vojska koju je predvodioNaser Orić prošla kroz mjesto Kravice kod Bratunca te ubila civile koji su tu živjeli. On nije htio govoriti o broju žrtava, ali prema dostupnim podacima tada je ubijeno 49 osoba.

 

– Nakon 21 godinu od zločina važno ga je obilježiti kako bi se pozvalo na odgovornost za počinjeni zločin, ali i predstavio koncept pomirenja. Bez suočavanja s prošlošću ne može se doći do istinskog pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije – stava je Čudić.

 

Dodao je da je jedna žrtva koja je “pala” u Kravicama ili bilo gdje drugo na prostoru Bosne i Hercegovine previše za građane ove zemlje, ističući da u BiH još nije zaživjela kultura sjećanja.

 

Jadranka Miličević iz Fondacije CURE kazala je novinarima u Sarajevu da kada god se organiziraju neke ulične akcije, građani pasivno prolaze kao da se to njih ne tiče, a u isto vrijeme odgovornost je svih građana da reagiraju na sve ono što se dešavalo.

 

– Zločin u Kravicama znamo da se desio, a već od 1996. godine pokušava se preuzeti odgovornost. Važno je ove zločine obilježavati i u drugim gradovima, posebno u Sarajevu, jer je to glavni grad Bosne i Hercegovine – istaknula je.

 

Govoreći o istraživanjima koja provode međunarodne organizacije o zločinima u BiH, istaknula je da ona vjeruje samo majkama i ženama koje su ostale bez svojih najmilijih bez obzira na to koje su nacionalnosti.

 

Aktivisti nevladinog sektora držali su danas pola sata ispred Katedrale u Sarajevu veliki crni transparent na kojem je pisalo “ODGOVORNOST”, naglasivši da je ovo simbolična opomena građanima da moraju preuzeti odgovornost za sve što se dešavalo.

 

Delegacija UDIK-a u ponedjeljak, 5. januara, prisustvovat će parastosu u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kravicama, a potom i položiti cvijeće i odati počast žrtvama tog zločina.