Srijeda, 17 srpnja, 2024

Nekad po agresorima sijali cvijeće, danas po osloboditeljima siju mržnju: Sretna obljetnica osnutka HZHB

Must Read

Osnivanjem HZ HB na današnji dan stvoreni su temelji današnje BiH. Današnje „bosanske“ patriote u to vrijeme su bacali cvijeće na tenkove i transportere JNA i govorili kako ovo nije njihov rat. S toga s ponosom istaknimo simbole uspomena na te dane, na naše branitelje, pogotovo znajući da ovo što danas živimo nije ono za što su oni podnijeli žrtvu, priopćeno je iz Hrvatske republikanske stranke..
Spomen na utemeljenje HZ Herceg Bosne, kao i događaje koji su se dogodili na današnji dan u Vukovaru i Škabrnji, ne smiju nikada pasti u zaborav. Ova povijesna iskustva, smatra HRS, moraju nam svima služiti kao stalna pouka: ne smijemo biti opterećeni prošlošću, ali moramo shvatiti da ukoliko nemamo zajednički cilj kao narod i ukoliko zajedno ne krenemo realizirati taj cilj, drugi će nam pisati povijest i diktirati budućnost, kao što se to već uvelike događa.
“HVO je stao u obranu ovih prostora u trenutku kada su ovi što ovih dana po sarajevskim medijima šalju poruke pune rasizma i mržnje smatrali JNA svojom vojskom. U jesen 1991. dočekani brojnim mitinzima podrške npr. u Stocu i Mostaru, pokriveni cvijećem današnjih „patriota“, u BiH dolaze postrojbe JNA.  Dana 5. listopada 1991. je selo Ravno sravnjeno sa zemljom, gdje je živote izgubilo 58 ljudi. Samo dan kasnije, Alija Izetbegović proglašava ‘neutralnost Bosne i Hercegovine’ i govori kako ‘ovo nije naš rat’. Isti ti ljudi koji su ‘neutralni’ bacali cvijeće na one koji će počiniti neviđenu agresiju i najveće zločine na ovim prostorima, danas nimalo ne skrivaju mržnju prema onima koji su prvi stali u njihovu obranu”, pojašnjava HRS.
Bez obzira na agresiju i zločine, dodaje se u priopććenju, i danas bi izgleda većina njih cvijeće bacala na JNA, dok im je HVO trn u oku.
“Valja spomenuti i to da svojom mržnjom prema Herceg Bosni ti ‘vlasnici Bosne’ direktno pokazuju mržnju prema BiH, budući da je Ugovorom u Daytonu potvrđena legitimnost Herceg Bosne, čije su ustavne ovlasti prebačene na Federaciju BiH.  Herceg Bosna nije bila zločinački projekt, HVO nije zločinačka vojska. Da nije bilo Herceg Bosne ne bi bilo niti BiH, a ako je HB zločinački projekt, onda je i Federacija kao njen univerzalni pravni sljedbenik”, stoji u priopćenju.
Valja ponoviti i kako su jedino područja koje je pokrivala HZ HB jedina istinski multietnička u BiH. Nitko ne opravdava ili negira zločine počinjene od strane onih koji su okaljali odoru HVO-a, jasani su iz HRS-a, no Sud u Haagu je utvrdio postojanje 363 logora tzv. Armije RBiH za Hrvate, te 154 masovna zločina te iste armije u kojima su žrtve bili Hrvati. Niti za prve, niti za druge zločine nitko nije odgovarao po zapovjednoj i direktnoj odgovornosti, što je dokaz kako je ova i ovakva BiH nemoguća za Hrvate u njoj.
“Hrvati će se izgleda morati ponovno samoorganizirati, ne kako bi dijelili BiH ili se odcijepili, nego kako bi spasili BiH, kao što smo to učinili prije 25 godina kada se osnivala HZHB. Prema tome, budimo ponosni na naše uspomene, naše svetinje i stijeg hrvatskoga naroda. To su naše vodilje! Ponosno istaknimo zastavu hrvatskoga naroda, jer je to biljeg koji znači kako smo tu, kako ćemo tu ostati, kako tu vidimo svoju budućnost. U tome nas ne može spriječiti nitko. Nisu nas spriječili tenkovi, transporteri, vojna sila, neće nas spriječiti ni oni koji su na njih bacali cvijeće, a neće nas spriječiti niti prodane duše iz našega naroda”, zaključuje HRS.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -