Published On: Wed, Jun 14th, 2017

Neka gužva. U Gimnaziji. U Posušju…

Nastavničko vijeće Gimnazije fra Grge Martića obratilo se danas javnosti, ukazujući  na  neprofesionalan rad županijske inspekcije za školstvo, na nepostojanje reakcije ministarstva na isto.

Iako nije praksa da Nastavnička vijeća traže potporu javnosti, uslijed  institucionalnog pritiska koji se nad njima radio tvrde da su to bili dužni učiniti. Neka su.

Što se stvarno dogodilo?

U prvom razredu gimnazije oboreno je četvero učenika. Prosvjetna inspekcija  u Širokom je potom zaprimila žalbu jednog od roditelja. No u medijima je objavljeno ime posve drugog roditelja. Mediji su to ime sami nadodali na proglas Nastavničkog vijeća. Iako Vijeće ne spominje ime roditelja. Jesu li to mediji uradili namjerno ili ne, to mi ne znamo.

Nad tim je roditeljem onda započeo linč na socijalnim mrežama.

Prelistavanje biografije. Uspostavljena je internet porezna inspekcija. Osnovana je i šerijatska moralna policija. Skočila je prodaja tastatura u gradu. Progon. Nad njim ali, što je najtužnije – i  nad njegovim djetetom.

Sve da je objavljeno ime pravog roditelja koji je poslao žalbu Inspekciji to bi opet bilo neetično. Zašto? Jer ta osoba nije javna. I njegovo dijete zaštićeno je zakonom. Radi se o internom postupku unutar ministarstva. Ministarstvo takve stvari prema zakonu mora rješavati interno.

No način na koji je Inspekcija pokušala poništiti jedinice učenika natjeralo je Nastavničko vijeće u Posušju na obraćanje javnosti. Jesu li se time ogriješili o zakon ne znamo.Ali od interesa javnosti je da znaju na koji način radi županijska inspekcija i čemu služi ministarstvo.

Inspekcija naime, u dopisu samovoljno, bez znanja roditelja koji se uopće nisu žalili, nadopisuje imena još troje učenika koji su trebali izgubiti godinu, uz ime učenika za kojeg se roditelj žalio.

Neki od tih roditelja koji se nisu žalili, odlazili  su možda u školu i molili dvojke. Mi to ne znamo. Ako jesu očito im nije udovoljeno. No znamo da su neki  tražili  premještanje djece u strukovnu školu. Recimo baš  roditelj kojeg se krivo proziva u medijima da je vršio pritisak na ministarstvo. Iako nije. Nije mu udovoljeno tom zahtijevu premještaja, jer je već bio kraj školske godine.

Roditelj inače, kad mu se dijete obara odlazi u školu, razgovara, očajan je,  pokušava sagledati stvari, iznaći rješenje koje je najmanje štetno po dijete. Takve stvari inače nisu od javnog interesa i na prvom mjestu je interes djeteta. Ne objavljuju se. Stoga ih Nastavničko vijeće nije ni objavilo. Niti po zakonu smije.

Proglas Nastavničkog vijeća ne bavi se dakle ni roditeljima oborene djece niti djetetom nego radom struktura. A upravo je tako medijski ekspolatiran od strane medija. Ne kao tekst čiji je cilj ukazati na neprofesionalnost ministarstva nego kao okidač za personalni javni obračun s “lokalnim moćnikom”. A posljedično i  kao linč vijeća prema učeniku.

Većina portala u Hercegovini  je uz proglas profesora, dodala potpuno  krivo ime roditelja koji je navodno poslao žalbu Inspekciji.  Rečeno je da je to lokalni moćnik, blizak politici, braniteljskim udrugama itd“. Savršeno medijsko meso za lov na klikove.

Objava na portalima, imena “lokalnog moćnika, bliskog politici i udrugama” kršenje  je kodeksa o novinarstvu sve dok osoba nije javna, i potom je to snažan medijski okidač za javni linč nad njegovim djetetom. Maloljetnici su  posebna , izrazito osjetljiva društvena skupina i zakon ih kao takve posebno štiti od bilo kojeg oblika javnog linča.

Ma o kakvom se učeniku radilo, recimo da je najveći delikvent u povijesti Gimnazije, iako nije delikvent, i ma koliko mu otac bio “lokalno moćan, blizak braniteljskim udrugama i politici”, takve stvari se  u novinarstvu ne rade.

Zbog čega? Zbog djeteta. I zakona o zaštiti privatnosti djeteta. I kodeksa o informiranju.

Dijete već trpi sam bullying u školi, činjenica da padaš razred dovoljna je za razvoj neke vrste socijalne fobije ili posljedične devijacije, pa dodatno linčovanje nikako nije niti humano, niti društveno prihvatljivo, ma koliko djetetov otac bio “lokalno moćan i blizak udrugama”.

Stoga pozivamo kolege s drugih portala da isprave pogrešku u tekstu, a javnost   “žednu pravde” da prestane s progonom vještica. Ukoliko pak posjeduju informacije koje opovrgavaju ove naše tvrdnje, i smatraju nas dezinformiranima,  molimo da nam ih dostave. Jer smo eto dobili opaske, zašto se i mi ne pridružimo novom veselom samoupravljačkom društvu, internetskom  spaljivanju vještica i jel nas  to “lokalni moćnik” kupio.

Sad se vratimo na samu temu priče i pustimo djecu na miru.

_________________________________

Tema priče je nešto manje atraktivna za linč, no svakako bi morala zamarati  javnost, daleko više od imena posuške adolescencije.

Tema  je   loš i neprofesionalan rad Ministarstva Obrazovanja i generalno loše stanje u školstvu. Kako je moguće da Županijski Inspektorat već drugu godinu za redom briše odluke o obaranju učenika vlastitih Nastavničkih vijeća, (prošle godine to je bilo u Širokom) i koji je smisao davanja nedovoljne ocjene kao odgojno obrazovne mjere ako će iste ocjene biti oborene u ministarstvu? Je li uloga Ministarstva obaranje odluka vlastitih Nastavničkih vijeća? Tko će preuzeti odgovornost? Postoji li u našoj političkoj praksi institut odgovornosti?

Posljedica ove priče trebale bi biti stegovne mjere prema neprofesionalnom radu struktura u ministarstvu, pa i same ministrice ako nije stala na stranu zakona. U Europi da. A kod nas?

Pročitajmo proglas Nastavničkog vijeća:

Svatko tko radi u školi navikao je na svakojake ocjene i komentare nekompetentnih osoba, ali ono što se sada događa u našoj Gimnaziji daleko je teže od sporadičnih mišljenja, priopćeno je danas iz Nastavničkog vijeća Gimnazije fra Grga Martić iz Posušja.

„U petak 9. lipnja 2017. godine u našoj je školi izvršen inspekcijski nadzor po žurnom postupku, po žalbi roditelja koji se obratio izravno Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ. Žalbe roditelja sasvim su uobičajena praksa u školama, pogotovo na kraju nastavne godine, ali zakonom je propisana procedura žalbenog postupka koja je u ovom slučaju grubo prekršena, i to upravo po naputku ministrice i županijske prosvjetne inspektorice. Umjesto da roditelja upute na Razredno i Nastavničko vijeće Gimnazije, kako je predviđeno zakonom, županijska prosvjetna inspektorica svoj je dolazak opravdala žurnošću postupka iako Zakon o inspekcijama jasno predviđa koje su okolnosti žurnosti, a u ovom ih slučaju nema“, poručili su iz Nastavničkog vijeća.

Nadalje, pojašnjavaju, jedan roditelj je na jednoj žalbi osim svoga djeteta naveo još troje druge djece, što predstavlja teško kršenje više zakona, a po njegovoj usmenoj izjavi, u Ministarstvu mu je sugerirano da napiše takvu žalbu.

„Da ovaj apsurd bude još apsurdniji, za to nije imao ni pisani ni usmeni pristanak  roditelja druge djece, a Gimnazija je zaprimila podneske u kojima se roditelji dvoje djece ograđuju od navoda u žalbi, uz decidiranu tvrdnju kako ih nitko nije tražio dopuštenje da se njihova djeca spomenu u navedenom dokumentu, niti su njegovi potpisnici. S obzirom na to da je žalba pisana u Ministarstvu, nameće se pitanje – poznaje li županijska prosvjetna inspektorica zakone ili ih svjesno krši“, pitaju se iz Gimnazije u Posušju.

Pozivajući se na Pravilnik o načinu praćenja i ocjenjivanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi, tumačeći ga potpuno krivo i selektivno, inspektorica je nakon izvršenog inspekcijskog izvida sastavila Zapisnik i uručila ga ravnatelju Gimnazije.

„U zaključku Zapisnika Nastavničkom vijeću Gimnazije fra Grge Martića NAREĐUJE da poništi negativne ocjene koje su bile predmetom žalbe roditelja, a da kamuflira protuzakonitost postupka i predstavi ga kao brigu o djeci koja gube godinu, naređenjem je obuhvaćeno i dvoje učenika iz drugog odjela, čiji se roditelji nisu žalili na zaključene negativne ocjene. Zašto samo oni, učenici koji su izgubili godinu? Ako su njima ocjene zaključene protuzakonito, onda je svaka ocjena u našoj školi takva“, konstatira Nastavničko vijeće.

Što će se ovime postići? Učenici s tri i više negativnih proći će razred čak i bez popravnog ispita, a ostali će biti „kažnjeni“ popravnim? Što je s pozitivno zaključenim ocjenama, i one su protuzakonite?

„Ako ćemo inspektoričino tumačenje Pravilnika prihvatiti kao valjano, onda su sve zaključene ocjene otkako je Pravilnik na snazi nevaljane, a svaka izdana svjedodžba, u cijeloj županiji, nevažeća! Budući da se radi o neviđeno grubom negiranju zakona i struke, Nastavničko vijeće odbilo je postupiti po naređenju i 12. lipnja 2017. godine zatražilo od resorne ministrice očitovanje, zaštitu i poništenje inspekcijskog nalaza, ali ministrica nam se do danas nije obratila“, objašnjavaju iz Nastavničkog vijeća.

Štoviše, inspektorica je jučer (13. lipnja 2017. godine) u školu faksirala Odluku kojom vrši pritisak na ravnatelja da on osobno mora postupiti po naređenju. U istoj toj Odluci poziva se na Rješenje koje škola nije zaprimila jer je poslano – poštom, ali su ga dobili faksom 14. lipnja 2017. godine.

„Inspektorica se cijelo vrijeme poziva na žurnost, ali Rješenje šalje poštom, a jasno je i zašto: Rješenjem je predviđen pravni lijek, odnosno mogućnost žalbe koja odlaže izvršenje naređenja iz Zapisnika. Cijeli postupak započeo je ‘preskakanjem’, tako se i odvija, a jasno je zašto – inspektorica nas pravnim terminima, naređenjima, odlukama želi prestrašiti i zbuniti te svoju servilnu nakanu sprovesti u djelo. To joj je uspjelo prošle godine u Gimnaziji fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu iako je i njihovo Nastavničko vijeće odbilo postupiti po njezinom NAREĐENJU, ali mi odlučno najavljujemo kako nećemo posustati! Ako nas neće zaštititi naše Ministarstvo, zatražit ćemo zaštitu drugih institucija“, jasni su iz posuške Gimnazije.

„Ovim javnim priopćenjem obraćamo se poglavito roditeljima i učenicima, oni su najveće žrtve cijele ove situacije. Želimo vam reći kako se Nastavničko vijeće Gimnazije fra Grge Martića Posušje ne bori protiv vas nego protiv samovolje pojedinaca.Da je poštovana procedura, učenicima sa spornim ocjenama bio bi omogućen komisijski ispit, a ne ‘sređivanje’ jer se, evo sad je vidljivo, ne može svaka ocjena ‘srediti’. Isto tako, ukoliko učenik ili roditelj ima zamjerke na rad predmetnih profesora, svoje nezadovoljstvo treba prijaviti nadležnim službama u školi. Na održanim roditeljskim sastancima dobili smo neupitnu podršku šokiranih roditelja, ali i naknadne informacije kako su neki roditelji žrtve prijetnji koje će biti ostvarene ukoliko nam pruže javnu podršku ili se obrate resornoj ministrici. Zato se i nameće pitanje radi li se ovdje zaista o dobrobiti učenika ili je cijela ova lakrdija motivirana politikom ili, ne daj Bože, korupcijom“, zaključuje se u priopćenju.

Kako Poskok ne misli biti poligon za anonimni linč nad maloljetnicima, na ovoj vijesti gasimo komentiranje.