Negativno izvješće Europske komisije o Bosni. Zemlja Hercegova jedina svjetla točka

Europska komisija usvojila je danas paket za proširenje za 2021. godinu, s detaljnim ocjenama napretka koje su zemlje Zapadnog Balkana i Turska napravile na putu ka Europskoj uniji, s posebnim naglaskom na provođenje ključnih reformi kao i s jasnim smjernicama o daljim prioritetima. U dijelu koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, upozorava se na neispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o aplikaciji za članstvo i nastavak retorike podjela koje koče ukupni napredak.

“Strateški cilj EU integracije nije pretvoren u konkretna djela. Političko okruženje je i dalje polarizirano, a političke vođe nastavljaju s retorikom podjela i nekonstruktivnim političkim raspravama, koje su kočile ukupni napretak u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta. Blokada državnih institutcija i pozivi na poništavanje reformi izazivaju duboku zabrinutost a mogu se prevladati jedino kroz politički dijalog. Značajan pad stope usklađenosti BiH s vanjskom i sigurnosnom politikom EU šalje negativan signal. Ipak, neki pozitivni koraci su napravljeni, uključujući održavanje općinskih izbora u Mostaru nakon 12 godina. BiH mora ostvariti 14 ključnih prioriteta, uključujući izborne i ustavne reforme, te će morati izvršiti ključne reforme prije neko što Komisija preporuči odobravanje kandidatskog statusa za zemlju,navodi se u izvješću Europske komisije, prenosi N1

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell naglasio je ovim povodom kako je potrebno održati kredibilan proces proširenja, dodavši da se radi o dvosmjernom procesu.

“Nova metodologija znači pristup zasnovan na zaslugama. Stavlja jači fokus na ključne reforme, poput vladavine prava, osnovnih sloboda, ekonomije i funkcioniranja demokratskih institucija. Naši partneri ih moraju ispuniti u interesu svojih građana i kako bi napredovali na putu ka EU. I moraju ostaviti po strani razlike između sebe. Mi iz EU moramo ispuniti svoje obveze. EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana. Vrijeme je da se okupimo i ujedinimo u izgradnji jače Europe,” kazao je Borrell.

Predstavljajući novi paket za proširenje, povjerenik EU za proširenje Oliver Varhelyi je govorio i o financijskoj pomoći kojom će kroz instrumente za pred-pristupnu pomoć (IPA III) i ekonomsko-investicijski plan zemljama Zapadnog Balkana biti dodijeljeno oko 30 milijardi eura, čime se planira potaknuti ekonomski razvoj regije i njeno približavanje EU, kao i dugoročni oporavak nakon pandemije./HMS/