Published On: Uto, lis 19th, 2021

Negativno izvješće Europske komisije o Bosni. Zemlja Hercegova jedina svjetla točka

Europska komisija usvojila je danas paket za proširenje za 2021. godinu, s detaljnim ocjenama napretka koje su zemlje Zapadnog Balkana i Turska napravile na putu ka Europskoj uniji, s posebnim naglaskom na provođenje ključnih reformi kao i s jasnim smjernicama o daljim prioritetima. U dijelu koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, upozorava se na neispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o aplikaciji za članstvo i nastavak retorike podjela koje koče ukupni napredak.

“Strateški cilj EU integracije nije pretvoren u konkretna djela. Političko okruženje je i dalje polarizirano, a političke vođe nastavljaju s retorikom podjela i nekonstruktivnim političkim raspravama, koje su kočile ukupni napretak u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta. Blokada državnih institutcija i pozivi na poništavanje reformi izazivaju duboku zabrinutost a mogu se prevladati jedino kroz politički dijalog. Značajan pad stope usklađenosti BiH s vanjskom i sigurnosnom politikom EU šalje negativan signal. Ipak, neki pozitivni koraci su napravljeni, uključujući održavanje općinskih izbora u Mostaru nakon 12 godina. BiH mora ostvariti 14 ključnih prioriteta, uključujući izborne i ustavne reforme, te će morati izvršiti ključne reforme prije neko što Komisija preporuči odobravanje kandidatskog statusa za zemlju,navodi se u izvješću Europske komisije, prenosi N1

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell naglasio je ovim povodom kako je potrebno održati kredibilan proces proširenja, dodavši da se radi o dvosmjernom procesu.

“Nova metodologija znači pristup zasnovan na zaslugama. Stavlja jači fokus na ključne reforme, poput vladavine prava, osnovnih sloboda, ekonomije i funkcioniranja demokratskih institucija. Naši partneri ih moraju ispuniti u interesu svojih građana i kako bi napredovali na putu ka EU. I moraju ostaviti po strani razlike između sebe. Mi iz EU moramo ispuniti svoje obveze. EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana. Vrijeme je da se okupimo i ujedinimo u izgradnji jače Europe,” kazao je Borrell.

Predstavljajući novi paket za proširenje, povjerenik EU za proširenje Oliver Varhelyi je govorio i o financijskoj pomoći kojom će kroz instrumente za pred-pristupnu pomoć (IPA III) i ekonomsko-investicijski plan zemljama Zapadnog Balkana biti dodijeljeno oko 30 milijardi eura, čime se planira potaknuti ekonomski razvoj regije i njeno približavanje EU, kao i dugoročni oporavak nakon pandemije./HMS/

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 godina prije

EU nema kredibilnu niti principijelnu i rezolutnu politiku prema BiH i njenim problemima koji su prerasli u najveću krizu poslije ratnih devedesetih.
Još uvijek niti MZ niti EU niti PIC-u nije jasno da je problem BiH u izbornom zakonu kojim bi se onemogućilo da muslimani mogu Hrvatima birati ljude u organme vlasti od razine Predsjedništva pa na niže, čime bi se bosanskim muslimanima stavilo do znanja da od unitarne BiH nema ništa, što bi relaksiralo i odnose ne samo prema Hrvatima, nego i prema Srbima jer više ne bi bilo svrhe pritiskati RS s nadom u unitarnu BiH pod upravom muslimana.
Dodik i SNSD bi prekinuo započete inicijative, jer RS više ne bi bila upitna kao entitet u okviru BiH.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Poletila mi ruka na enter… Iza gornjeg posta stoji Robinzon Kruso glavom i bradom.

Last edited 1 godina prije by Anonimac