Utorak, 25 lipnja, 2024

Neću promijeniti svoju retoriku; Nema nema opravdanja za daljnji ostanak OHR-a u BiH

Must Read

Dodik_InzkoPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da neće promijeniti svoju retoriku, iako ga zbog toga visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko ponovo proziva u polugodišnjem izvještaju koji će podnijeti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku.

“Ostajem pri retorici”, kratko je rekao Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci i osim kratke konstatacije nije želio da šire komentira ono što će Inzko iznijeti tokom prezentiranja redovnog polugodišnjeg izvještaja o provedbi Mirovnog sporazuma za BiH.

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu jučer je saopćeno da će Inzko izvijestiti Vijeće sigurnosti da su zabilježene pozitivne promjene u našoj zemlji nakon što je u februaru formirano novo Vijeće ministara.

– Imamo politički proces zasnovan na dijalogu i spremnosti na kompromis. Ovaj dugo očekivani povratak političkom dijalogu, pregovorima i kompromisu je odlična vijest, reći će Inzko.

Kazat će i da bi 2012. godina mogla biti prekretnica na putu ka punim evroatlantskim integracijama ukoliko politički lideri u BiH ispune preuzete obaveze.

Paralelno s ovom pozitivnom dinamikom, Inzko će ukazati na kontinuirano osporavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma uključujući stavove kojima se osporavaju državnost BiH i njene institucije.

Na kraju će skrenuti pažnju na potencijalne izvore tenzija uoči jesenskih općinskih izbora u BiH.

Jučer je Dodik potvrdio i da je RS uputila ponovo svoj izvještaj UN-u, u kojem se iznose stavovi njenih predstavnika vlasti o situaciji u BiH.

Kao glavni zaključak u tom dokumentu naveden je da su izabrani lideri u BiH postigli težak, ali neophodan kompromis radi njenog napredovanja i nakon 16 godina mira i napretka, nema opravdanja za daljnji ostanak OHR-a u BiH, a naročito ne za primjenu „diktatorskih moći“ visokog predstavnika, koje je prisvojio, a koje radikalno idu dalje od mandata koji mu je dat Daytonom, prenosi Fena. (Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NASLOV KOJI STE VJEROJATNO VEĆ 1000 PUTA PROČITALI: “Ministrima EU je jasno da je Dodik jedini krivac”

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je za Fenu iz Luksemburga da je na današnjem sastanku ministara vanjskih...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -