Published On: Uto, svi 15th, 2012

Neću promijeniti svoju retoriku; Nema nema opravdanja za daljnji ostanak OHR-a u BiH

Dodik_InzkoPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da neće promijeniti svoju retoriku, iako ga zbog toga visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko ponovo proziva u polugodišnjem izvještaju koji će podnijeti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku.

“Ostajem pri retorici”, kratko je rekao Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci i osim kratke konstatacije nije želio da šire komentira ono što će Inzko iznijeti tokom prezentiranja redovnog polugodišnjeg izvještaja o provedbi Mirovnog sporazuma za BiH.

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu jučer je saopćeno da će Inzko izvijestiti Vijeće sigurnosti da su zabilježene pozitivne promjene u našoj zemlji nakon što je u februaru formirano novo Vijeće ministara.

– Imamo politički proces zasnovan na dijalogu i spremnosti na kompromis. Ovaj dugo očekivani povratak političkom dijalogu, pregovorima i kompromisu je odlična vijest, reći će Inzko.

Kazat će i da bi 2012. godina mogla biti prekretnica na putu ka punim evroatlantskim integracijama ukoliko politički lideri u BiH ispune preuzete obaveze.

Paralelno s ovom pozitivnom dinamikom, Inzko će ukazati na kontinuirano osporavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma uključujući stavove kojima se osporavaju državnost BiH i njene institucije.

Na kraju će skrenuti pažnju na potencijalne izvore tenzija uoči jesenskih općinskih izbora u BiH.

Jučer je Dodik potvrdio i da je RS uputila ponovo svoj izvještaj UN-u, u kojem se iznose stavovi njenih predstavnika vlasti o situaciji u BiH.

Kao glavni zaključak u tom dokumentu naveden je da su izabrani lideri u BiH postigli težak, ali neophodan kompromis radi njenog napredovanja i nakon 16 godina mira i napretka, nema opravdanja za daljnji ostanak OHR-a u BiH, a naročito ne za primjenu „diktatorskih moći“ visokog predstavnika, koje je prisvojio, a koje radikalno idu dalje od mandata koji mu je dat Daytonom, prenosi Fena. (Dnevnik.ba)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare