NE ZNA ŠUTJETI: Otkrio plan SDA. Nakon otcjepljenja RS Federaciju će proglasiti Republikom BiH. RS postaje okupirani dio BIH…

dnevnik.ba

Bajrović je gostujući u programu N1 otkrio kako bošnjačka politika planira FBiH pretvoriti u RBiH.

Reuf Bajrović, dužnosnik radikalne bošnjačke stranke Građanskog saveza gostujući na televiziji N1 iznio je niz teza koje otkrivaju buduće poteze glavne struje bošnjačke politike u BiH.

Pored toga što je iznio niz negativnih izjava o Europskoj uniji kazavši kako se “EU stavlja na stranu onih koji ugrožavaju mir u BiH”, Bajrović je otkrio i način na koji bošnjačka politika planira FBiH pretvoriti u unitarni entitet s bošnjačkom dominacijom koji bi onda bio u nekoj vrsti sukoba s RS.

Rekao je i kako sve političke stranke u Sarajevu, uključujući i SDA, žele pretvoriti BiH u državu u kojoj neće biti kolektivnih prava (nacionalnih) i u kojoj će na snazi biti izborni princip “jedan čovjek, jedan glas”.

Inače, Bajrović je na ukupnoj političkoj sceni u BiH prilično marginalna i ekstremna ličnost, no činjenica je da njegove stavove često preuzimaju dužnosnici SDA pa i sam Bakir Izetbegović.

“SDA je jedno vrijeme pričala o građanskoj državi. Onda se zbog Daytona vratila na priču o etničkim pravima i mogućnosti da se pomire etničko i građansko. Ali etničko i građansko je nemoguće pomiriti. (…) Vrijeme će pokazati može li SDA biti nositelj građanske ideje u BiH”, rekao je.

Veli i kako Dodik slobodno može rušiti Daytonski mirovni sporazum, da njemu to ne smeta. Naprotiv.

“Posljedice toga će biti da će se Parlament FBiH proglasiti parlamentom Republike Bosne i Hercegovine. Treba očekivati da se međunarodna zajednica uključi u onoj mjeri u kojoj je obavezna. Ukoliko to ne učine, onda znamo gdje smo. Tamo smo gdje smo bili prije potpisivanja Daytona i sa svim posljedicama koje to nosi. Ali mislim da je to najmanje u interesu RS-a”, izjavi je za N1.

Smatra kako Milorad Dodik sa svojim zahtjevima pokušava povezati RS i BiH s rješenjem problema između Kosova i Srbije. Također, zatražio i da Europa uvede sankcije srpskim političkim dužnosnicima.

“Dodik može govoriti što želi. On gubi 2:1 i on će biti frustriran, ali ne može uraditi ništa. Može se žaliti Ustavnom sudu s kojim svakako ima problem. Ova kriza se može riješiti tako da dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH preglasaju Dodika i raspuste državni Dom naroda, ako se dogodi promjena vladajuće većine u RS. To se i dogodilo. Dom naroda BiH se dakle može raspustiti i tako riješiti krizu”, rekao je.

Podsjećamo, BiH je ušla u novu krizu funkcioniranja institucija države i to odluke Ustavnoga suda BiH da poljoprivredno zemljište treba biti vlasništvo države BiH a ne entiteta RS. Zbog te odluke srpski dužnosnici su se povukli iz procesa odlučivanja u svim državnim institucijama.