Srijeda, 29 svibnja, 2024

“Ne podrži li SDA proračun izbacit ćemo ih iz vlasti”, Tihić: Koalicija SDA- SDP nema alternativu

Must Read

mile-i-zlajaSDA ne može ostati dio vladajuće većine ako ne podrži proračun, poručili su danas čelnici SDP-a.

“proračun je najvažniji politički dokument koji jedna vlada usvaja. Na tom dokumentu se u svim demokracijama u Europi i u svijetu vidi tko je vlast, a tko je oporba. Tko ne podrži proračun ne može biti u vlasti”, rekao je Saša Magazinović, član Predsjedništva SDP-a.

On je, kako pišu Nezavisne novine, rekao da odluka SDA, koja je u zastupničkom domu u četvrtak odbila podržati proračun BiH, ne može štetiti BiH, jer je proračun prošao i bez glasova SDA, ali da može štetiti toj stranci.

“Do konačnog usvajanja proračuna još ima vremena da SDA razmisli o onome što može izazvati svojom odlukom, prije svega za sebe, a ne za državu, za nju ne treba brinuti”, rekao je Magazinović.

Dodao je da će prilika da se sa SDA raspravi stav o proračunu biti već u Mostaru naredne srijede, za kada jeDragan Čović, predsjednik HDZ BiH, sazvao sastanak o implementaciji presude “Sejdić i Finci” i implementaciji dogovora iz Banja Luke iz ožujka.

Eksplicitnu podršku za slanje SDA u oporbu je SDP danas dobio i od Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, koji je rekao da će podržati Zlatka Lagumdžiju, lidera SDP-a, da “izbaci” SDA iz Vijeća ministara BiH i iz Vlade FBiH.

“Znam da je gospodin Lagumdžija nekoliko puta javno govorio da će SDA, ako ne glasa za proračun, biti izvan vlasti na razini BiH i FBiH. Ja ću mu dati podršku. Ja zaista smatram da SDA treba izbaciti iz Vijeća ministara. Ali pošto ja nisam nikakva vlast u FBiH vjerojatno je Lagumdžija taj koji ih treba izbaciti iz vlasti i očekujem da će se to i dogoditi”, rekao je Dodik.

On je rekao da je kalkulantska politika SDA razlog što traže poseban status za Srebrenicu u Izbornom zakonu BiH, te da su iz istog razloga izazvali probleme i s vojnim umirovljenicima.

Rekao je da će u Mostaru biti tema odnos SDA prema proračunu, ali i implementacija presude “Sejdić i Finci”. Ponovio je da je RS spremna na izmjenu Ustava na način da se izbaci riječ “Srbin” i ubaci riječ “jedan iz RS”, kako bi bila izbjegnuta diskriminacija.

“Neće biti prihvaćen neizravan izbor člana Predsjedništva u parlamentu. FBiH nas ni na koji način ne može uvjetovati. Ovaj narod će uvijek birati svog člana Predsjedništva neposredno”, rekao je Dodik.

Veso Vegar, glasnogovornik HDZ 1990, kaže da u ovoj stranci nisu kategorički ni za ni protiv izbacivanja SDA iz šestorke.

“Od formiranja koalicije više stranaka došlo je do neslaganja u vezi s jednim veoma bitnim pitanjem, gotovo najvažnijim dokumentom koji se donosi u jednoj godini. Stvar je svih stranaka da se odrede prema jednom takvom iskakanju SDA mimo pravila dogovorene igre. Vidjet ćemo hoće li oni u drugoj fazi biti protiv ovoga i mislim da još treba sačekati”, kaže Vegar.

Na konstataciju da u SDP-u kažu da SDA, ukoliko ne podrži proračun, treba biti izbačena, Vegar kaže da je evidentno da između njih ima neslaganja pa i sukoba.

“Ponašanje SDA u vezi s proračunom je kap koja je prelila čašu”, kaže Vegar.

Amir Zukić, glavni tajnik SDA je, uprkos nezadovoljstvu ostalih stranaka u vezi s ovim potezom, ponovio da SDA nikad neće podržati ovakav proračun, ali je moguće da podrži proračun ako budu usvojeni njeni amandmani koji su u izradi.Rekao je da SDA ne zanimaju komentari koje preko medija upućuju Dodik i SDP.

“Lagumdžiji i Dodiku je puno vremena trebalo da se pomire, a sad im ne treba dugo da prave neke zajedničke akcije. Našli su se u sekundi”, rekao je Zukić.

Potvrdio je da će SDA sudjelovati na sastanku u Mostaru i u svemu što može dati pozitivan doprinos BiH, ali da se nema namjeru nikome pravdati.
Istorija sastanaka šestorke

Sulejman Tihić, lider SDA, izjavio je  da ta stranka neće nikada, zbog nekoliko ministarskih mjesta, raditi protiv interesa države BiH.

“Ako treba da nas zbog proračuna, Srebrenice, distrikta Brčko i Mostara izbace iz vlasti, onda ćemo mi pristati i na to, ali nećemo izdati interese države i našeg naroda”, kazao je Tihić.

On je kazao da SDA neće nikad pristati na “legalizaciju posljedica genocida i da načelnik Srebrenice bude predstavnik političke opcije koja negira genocid”.

Tihić je još jednom ponovio kako postoje problemi između SDA i SDP-a, ali koalicija neće biti dovedena u pitanje.

“Računajući interese građana i države BiH, koalicija nema alternativu”, kazao je Tihić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -