Navalni: Već 100 dana mi ispred ćelije puštaju isti Putinov govor

ZATVORENI Putinov kritičar Aleksej Navalni požalio se kako je prisiljen slušati isti govor ruskog predsjednika više od 100 dana zaredom. Riječ je o Putinovom govoru iz veljače ove godine, koji traje 1 sat i 46 minuta, te se svakodnevno pušta ispred Navalnijeve ćelije, piše Sky News. Obilježavajući 100. dan od početka puštanja Putinovog govora, Navalni je priopćio kako mu je rečeno da će morati slušati govor cijelu 2023. godinu.

“Kad Putin održi sljedeće godišnje obraćanje, počet će nam ga puštati”, kazao je. Putin je u ovogodišnjem obraćanju u Saveznoj skupštini u Moskvi poručio da je “specijalna vojna operacija”, kako Rusija naziva rat u Ukrajini, provedena kako bi se “eliminirala prijetnja koju predstavlja neonacistički režim”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokrenut novi slučaj protiv njega

Putin je tom prilikom naglasio da je Rusija učinila “sve što je mogla” da riješi nesuglasice “mirnim putem” i okrivio Zapad da priprema Ukrajinu za “veliki rat” isporukom oružja. Navalni trenutno služi kaznu od ukupno 11 i pol godina zatvora, ali suočava se i s novim optužbama za stvaranje ekstremističke organizacije.

Ako bude proglašen krivim u novom slučaju koji se vodi protiv njega, mogao bi biti osuđen na do 30 godina zatvora. Otkako se nalazi u strogo čuvanoj kaznenoj koloniji u Melehovu, Navalni je počeo postavljati bizarne zahtjeve upraviteljima ruskog zatvora, koji su kasnije odbijeni.

Tako je zahtijevao da mu se dostavi klokan, stolica za masažu i boca alkoholnog pića. Navalni je prvi put uhićen u siječnju 2021. nakon povratka u Rusiju iz Njemačke, gdje se oporavljao od trovanja nervnim agensom. Razbolio se na letu za Moskvu, a naknadno je otkriveno da je otrovan novičokom tijekom predizbornog putovanja u Sibir.