NASTAVLJENO SUĐENJE SELMI CIKOTIĆU Al ne za ratne zločine nad hrvatskim civilima i vojnicima HVO-a u Bugojnu 1993. i 1994.

Svjedok Tužiteljstva Bosne i Hercegovine je danas na suđenju Selmi Cikotiću – aktualnom ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine, optuženom za zloupotrebu položaja, kojom je, prema navodim optužnice, državni proračun oštećen za oko 9,7 milijuna konvertibilnih maraka – potvrdio da je firma TRZ Hadžići tijekom 2010. godine dobila dozvole za izvoz streljiva i raketa.

Svjedok Dragiša Mekić, pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, naveo je kako u okviru svog posla koordinira procese izdavanja dozvola, vojne opreme i oružja.

On je kazao kako su mu poznati ugovori Ministarstva obrane BiH i firme Scout iz Zagreba u pogledu prodaje naoružanja i vojne opreme.

Kako je Mekić kazao, firma Scout se nije direktno obraćala za dozvole za izvoz, budući da prema zakonima u BiH za ovaj posao se može obratiti samo registrirana pravna osoba u BiH, navodeći da su se kao posrednici Scouta javljali Unis, Unis Group te TRZ Hadžići.

Mekić je potvrdio da je 16. siječnja 2010. godine izdana dozvola TRZ-u za izvoz streljiva od dva milijuna komada.

Pojasnio je kako se za dobivanje dozvole treba ispoštovati procedura, pri čemu registrirani izvoznik dostavlja dokumentaciju Ministarstvu vanjske trgovine.

“Sva dokumentacija koja dođe, kopira se i dostavlja Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu sigurnosti i Ministarstvu obrane”, kazao je Mekić, navodeći kako Ministarstvo vanjske trgovine od drugih ministarstava mora dobiti suglasnost za izdavanje dozvole, piše BIRN-Detektor.ba.

Svjedok je kazao da mu je poznato da je 3. kolovoza 2010. godine izdana dozvola TRZ-u za izvoz 20.000 raketa, navodeći da se postupak vodio isto.

Na pitanje obrane može li se ugovor realizirati bez dozvole Ministarstva vanjske trgovine, svjedok je kazao da ne može. Na dodatno pitanje tužitelja Mladena Fortule bavi li se Ministarstvo realizacijom ugovora, pojasnio je kako “mi dajemo dozvolu da se nešto izveze”.

Optužnica tereti Cikotića da je u periodu od 2009. do 2011. godine – po prethodnom dogovoru s, u međuvremenu preminulim, pomoćnikom ministra i drugim osobama, s ciljem pribavljanja koristi – iskoristio svoj službeni položaj i pogodovao firmi Scout iz Zagreba.

Kako se navodi, Cikotić je, protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obvezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine, i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba te četiri rješenja o isporuci streljiva. Prema optužnici, on je zaključio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i streljiva zaključene 2003. i 2004. godine.

Svjedokinja Željka Klobučar, koja je od 2008. do 2012. godine radila u Pravobraniteljstvu BiH, kazala je da se sjeća da je kao pravobraniteljica dala mišljenje na Ugovor o prodaji oružja između Ministarstva obrane i firme Scout.

“Pravobraniteljstvo štiti imovinu i imovinske interese BiH i jedna od zadaća je davanje mišljenja na ugovore preko 10.000 konvertibilnih maraka”, kazala je Klobučar navodeći kako se, po zahtjevu Ministarstva obrane, gledalo ima li aneks ugovora sve elemente sukladno Zakonu o obligacijskim odnosima.

Ona je navela da su, koliko se sjeća, svi formalni elementi – koje traži Zakon o obligacijskim odnosima – opravdani, navodeći kako se sjeća da je bilo navedeno da se cijena ne mijenja u odnosu na ugovor.

Na pitanje tužitelja je li bilo moguće da Pravobraniteljstvo o 6. rujna 2010. godine izda mišljenje, ako je Ministarstvo obrane zahtjev dostavilo 3. rujna 2010. godine, Klobučar je navela kako to nije neuobičajeno.

“Ako je punomoćnik vidio da može izdati pozitivno mišljenje, moguće da je pripremio i da sam ja potpisala”, kazala je.

Prije suđenja je održana statusna konferencija na kojoj su stranke obaviještene da je u Vijeću, umjesto sutkinje Džemile Begović, sudac Mirsad Strika.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. studeni.