Published On: Uto, lis 31st, 2017

NASTAVLJAJU NEGIRATI USTAV BIH: SDP neće biti dio priče u kojoj se narodi predstavljaju u izborne jedinice

 SDP neće biti dio priče u kojoj se narodi predstavljaju u izborne jedinice

Stranka koja je u dva navrata izvršila državni udar u BIH negirajući nacionalne kolektivitete uspjela je u 6 godina vladaine Alijanse i Platforme te u 8 godina vladavine Željka Komšića značajno pogoršati odnose Bošnjaka i Hrvata. Ali i Srba i Bošnjaka u FBIH. No ono čime se pametan ne ponosi time se glup ponosi. SDP se ponosi podizanjem nacionalističkih narativa u FBIH u tom mandatu. Umjesto da budu konstruktikvni , da barem malo doprinesu vraćanju FBIH u neki normalan provizorij za život, nekadašnji komunisti, odlučuju se da idu u rastakanje zemlje do kraja.

Oni i dalje smatraju da veći narod ima pravo nametati manjem predstavnike. Da FBIH nije zajednica i naroda nego samo građana te nastoje kroz termin građanskog proturiti priču o univerzalnim vrijednostima. U suštini bore se za nacionalizam većeg naroda lijevom retorikom. Imamo li dokaz za to? Imamo. Kada se SDP , suštinski suprotstavio iti jednom vitalnom bošnjačkom nacionalnom interesu? U pozivima za neosnivanje kanala na hrvatskom jeziku čak su radikalniji od SDA. Radi se o klasičnoj nacionalističkoj partiji, koja je svijetu do nedavno uspješno prodavala priču kako ona to nije. Cijelo to vrijeme šef SDP-a Zlatko Lagumdžija bio je na čelu Bošnjačkog instituta. Ne dakle Građanskog Instituta. Pametnome dosta.

SDP tako kaže da neće biti dio priče u kojoj su narodi izborne jedinice. SDP je dakle za to da narodi ne budu izborne jedinice. No drugog načina, kako urediti odnose u FBIH a da jedan narod drugome ne nameće, je samo taj. Ne postoji drugi način. Ustavni sud je jasno kazao. Dom naroda mora biti dom naroda a ne dom kantona. Niti dom građana. Bez izborne jedinice koja omogućuje da Dom naroda bude reprezent volje naroda, dom koji se bira čak posredno, ne neposredno, ne postoji način koji osigurava pravično punjenje Doma naroda. SDP koji je dva puta izmolio OHR da mu sastavi Vlade za privatne potrebe, od kojih su neke bile i pljačka narodne i građanske imovine, sad je ustao protiv odluke Ustavnog suda. Bez posljedica dakako.

Prenosimo tekst sa vijesti.ba:
Odgovarajući na pitanje kakav će biti odgovor SDP-a u pogledu izmjena Izbornog zakona i šta će SDP ponuditi, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić gostujući u političkoj emisiji Pošteno kazao je da SDP neće biti dio priče u kojoj se narodi predstavljaju u izborne jedinice, naglasivši da se SDP i DF neće iscrpljivati nudeći rješenje za to, ali da će ponuditi tehničke izmjene toga zakona, koje će predstaviti javnosti i poslati u parlamentu.

Nikšić je govoreći o provedbi presude Ustavnog suda BiH kazao da je SDP spreman biti dio rješenja i tražiti način kako da se izmijeni Ustav, jer bez izmjene Ustava nema priče o lakoj implementaciji izmjena Izbornog zakona, na način da provedemo odluke Evropskog suda za ljudska prava po presudama Sejdić- Finci Pilav i Zornić, te da se na taj način implementira i odluka Ustavnog suda.

“Ne pada nam na pamet da implementirajući odluku Ustavnog suda, sada uvodimo nove diskriminacije. Podsjetit ću na nedavne zaključke koje je usvojilo Vijeće Evropske unije, gdje je vrlo precizno rečeno od strane ljudi koji su prepoznali šta se ovdje u BiH pokušava uraditi, iako Hrvatska koja stoji iza politike HDZ-a, oni su donijeli zaključke gdje su rekli da upozoravaju vlasti u BiH da ne preduzimaju ni zakonodavne ni političke radnje koje će otežati provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava”, kazao je Nikšić.

Istakao je da SDP neće biti dio priče u kojoj se narodi predstavljaju u izborne jedinice.

“Ono što ćemo mi ponuditi, što se tiče SDP-a i DF-a, a to mogu reći pošto sam u kontaktu sa Željkom, jeste prije da smo u ovom trenutku na dva polja orijentisani- već sam rekao da smo spremni biti dio priče, ali iluzorno je da se mi iscrpljujemo i nudimo rješenje kada je u pitanju implementacija odluka suda u Starzburu, ali želimo da napravimo i okupili smo jednu široku koaliciju koju smo nazvali – Koalicija sa slobodne, fer i poštene izbore u BiH. Tekst zakona je gotov, a ovih dana se finalizira termin, kada će se potpisati od svih onih koji žele to i koji podržavaju taj zakon”, rekao je Nikšić.

Pojasnio je da je to zakon, kojim se uvode tek tehniče promjene u Izbornom procesu u BiH, kojim se mogućnost zloupotreba smanjuje na najmanju moguću mjeru.

“Tamo su ponuđene tri izmjene, jedna je oko registracije birača, dakle dokazivanje identiteta birača, i varijanta koja se odnosi na video nadzor na biračkom mjestu, kao i skener za glasačke listiće”, dodao je.

Riječ je uglavnom o tehničkim promjenama, međutim, na pitanje šta je sa suštinskim promjenama, Nikšić je kazao da u skladu sa odrebom Izbornog zakona koja nije stavljena van snage Federalni parlament je taj koji je nadležan da svake četiri godine mandate u izbornim jedinicama.

“Odnosno da to prilagođava popisu stanovništva i broju birača u pojedinim izbornim jedinicama. Mi dakle pripremamo zakon o izbornim jedinicama koji nikada nije donesen a koji je na osnovu Izbornog zakona i Ustava FBiH, i ponudit ćemo zakon koji će omogućiti da riješimo ova otvorena pitanja”, rekao je Nikišić.

Dodao je i to da se javnost zabavila vještačkom pričom o tome koliko će ko imati delagata u Domu naroda, iz kojeg naroda i iz kojeg područja u FBiH, pri čemu su zanemarene odrebbe Izbornog zakona, i da se vidi koliko glasača treba da glasa u Sarajevu da bi neko dobio mandat, koliko u Tuzli, koliko u Orašju a koliko u Goraždu, Livnu.

“To je tekst zakona koji je u završnoj fazi, koji ćemo predstaviti u javnosti i poslat u parlament”, kazao je Nikšić.

N.H

(Vijesti.ba)

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x