Published On: Pet, tra 19th, 2013

Nastavlja se neposluh razriješenih franjevaca: Biskup Perić 'odbio' krizmu u Grudama

MOSTAR – Mostarsko-duvanjski biskup odbio je mogućnost da podijeli sakrament svete potvrde, krizme u Grudama dok tamošnji razriješeni franjevci ne predaju župu i ovlasti dijecezanskim svećenicima čime se nastavlja tzv. hercegovački slučaj, neposluha prema dekretima Svete Stolice piše Hina.

Kako je objavljeno iz mostarsko-duvanjske biskupije najprije su razriješeni svećenici zajedno s roditeljima, čija se djeca trebaju krizmati ove godine, uputili zahtjev biskupu da obred svete potvrde provede 11. svibnja. Biskup Perić je odbacio takvu mogućnost pravdajući to činjenicom da ne može voditi obrede u crkvi koju su uzurpirali razriješeni svećenici.
“Ne možete od mene tražiti da sveta krizma bude u župnoj crkvi sv. Kate dok u njoj nezakonito djeluju suspendirani i samopostavljeni svećenici”, naveo je biskup u pismu.
Pojasnio je i da je već ranije 11. svibnja zakazana krizma u drugoj župi na kojoj će podijeliti svetu potvrdu te da se trebaju obratiti regularnom svećeniku don Tomislavu Ljubanu koji je imenovan župnikom. Nazvao je sve dosadašnje obrede svete potvrde koje dijele razriješeni franjevci neregularnim.
“Svećenici otpušteni iz Franjevačkoga reda i suspendirani od bogoslužja u župi Grude već godinama samovoljno priređuju i dijele obred sakramenta sv. krizme nezakonito i nevaljano. Stoga i ta „krizma“, ako se naznačenoga dana na taj način obavi, jest nevaljana”, pojasnio je biskup Perić.
Izvijestio je i da je više od 160 nelegalno krizmanih vjernika iz župe u Grudama posljednjih godina zatražilo legalno primanje sakramenta svete potvrde u Mostaru.
Hercegovački slučaj, pokušaj da se župe koje su predvodili franjevci predaju dijecezanskim svećenicima traje duže od 100 godina. Intenzivirao se nakon što je aktualni mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić odlučio provesti dekret Svete Stolice o tome. Zbog neposluha od 1998. do 2003. iz Franjevačkog reda izbačena su devetorica svećenika, koji ipak još uvijek pastoralno djeluju ne predajući župe.
Zbog odbijanja da potpišu Izjavu o posluhu, još 24 hercegovačka fratra dobila su 2004. zabranu biskupa Perića da obavljaju pastoralne dužnosti.