Subota, 25 svibnja, 2024

NASA želi svemirsku postaju s tamne strane mjeseca

Must Read

Novi -in plan koji se nalazi na razmatranju pred Bijelom kućom, govori o njihovoj ideji da 2017. godine u geostacionarnu orbitu iznad Mjeseca postave prvu stalnu postaju s ljudskom posadom, koja bi predstavljala početno polazište za buduće ljudske misije na Mars, asteroide i duboki svemir.

Postaja bi se trebala nalaziti na udaljenosti od 445.788 km od Zemlje, u takozvanoj EML 2 točki (Earth-moon libration point 2), koja se još naziva i Lagrangeova točka, što je drastična razlika u odnosu na ISS koji se nalazi na samo 370 km od površine našeg planeta.

Ova postaja pred NASA-ine znanstvenike stavlja velike izazove, čije rješavanje će uvelike doprinijeti budućim svemirskim putovanjima s ljudskom posadom u duboki svemir, jer će između ostaloga trebati riješiti opskrbu, kao i zaštitu astronauta od opasnog svemirskog zračenja.

 Osnovu buduće postaje bi trebala predstavljati Orion svemirska kapsula, pa je stoga njezin radni naziv OSS (Orion Space Station).

Dvije godine nakon postavljanja postaje u mjesečevu orbitu, NASA planira izgraditi i stalnu postaju na površini Mjeseca, pa bi te dvije “građevine” bile u međusobnoj korelaciji.

NASA je ovaj projekt prezentirala Bijeloj kući i Kongresu SAD, koji bi trebali omogućiti njegovu realizaciju, za što je potreban godišnji budžet od 3 milijarde dolara.

Naravno, novac je ujedno i najveća prepreka realizaciji projekta, no NASA vjeruje kako će vlasti SAD-a biti svjesne da je ovo najbolja polazišna točka za pokretanje ljudskih misija u duboki svemir. Drugim riječima: “Ako želite Amerikanca na Marsu, dajte nam pare”.

NASA-in glasnogovornik David Weaver kaže kako “postoje mnogi putovi koji bi nas mogli dovesti na crveni planet, a izgradnja postaje iza tamne strane Mjeseca je jedna od opcija koje pomažu u smanjivanju rizika i olakšavaju nam tu zadaću”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -