Published On: Ned, stu 12th, 2017

Narednih godina nove šanse za približavanje zapadnog Balkana EU

Naredne dvije godine bit će dobre za proširenje, citira “Wiener Zeitung” komesara za proširenje Johannes Hahna, navodeći da u 2018. prvo predsjedava Bugarska, kasnije Austrija, nakon koje slijedi Rumunija, a sve tri zemlje se zalažu za ulazak zapadnog Balkana u EU.

 

“Europska komisija naredne godine vidi nove šanse za približavanje zapadnog Balkana EU”, navodi austrijski list.

Dodaje da entuzijazam može u sebi imati i nešto uznemirujuće.

“Slaba je korist od samog oduševljenja ako se riječi ne pretvore u djela. S ovakvim stanjem je na zapadnom Balkanu suočen komesar za proširenje EU Johannes Han, koji je prilikom nedavne posjete Albaniji rekao da zemlje Balkana moraju raditi na daljnim reformama i da se ne smiju odmarati na lovorikama”, navodi bečki list, prenosi “Deutsche Welle”.

Kako se dodaje, činjenica je da su izgledi Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, BiH i Kosova, zemalja od kojih neke imaju status kandidata za članstvo u EU, bolji nego prije godinu i po dana.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je u govoru pred Europskim parlamentom istaknuo europske perspektive zapadnog Balkana. Osim toga, čak se i kao mogući datum proširenja spominje 2025.

Ipak, Hahn kaže da balkanske zemlje ne mogu samo čekati. Radi se o procesu u kojem zemlje, koje teže članstvu u EU, svojim reformskim naporima moraju dati doprinos.

Različiti stadiji

Hahn je u razgovoru s novinarima u Tirani rekao da “još nije odlučeno koje će prve države biti primljene u EU, iako su neke već počele pristupne pregovore”.

Kada je riječ o procesu približavanja – zapadni Balkan je u različitim stadijima. Dok EU sa Srbijom i Crnom Gorom već vodi pristupne pregovore, Makedonija i Albanija su dobile status kandidata. BiH je od toga udaljena, a Kosovo još udaljenije.

– Naredne dvije godine bit će dobre za proširenje – tvrdi Hahn.

U svibnju bi u Sofiji trebalo da bude održana velika konferencija o toj temi, a u veljači bi Europska komisija trebala  predstaviti strategiju za zapadni Balkan. Hahn također smatra da je istovremeno nužno unutar EU objasniti značaj proširenja.

“Trenutno je potrebno nekoliko godina kako bi se prevladala skepsa o proširenju EU koja dominira prije svega kod zapadnoeuropskih zemalja. S druge strane, zemlje kandidati su spremne za članstvo u EU, ali njene članice nisu”, zaključuje “Wiener Zeitung”.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x