Published On: Čet, pro 12th, 2019

Naranče smanjuju rizik od nastanka karcinoma

Sezona je naranči i treba ih iskoristiti maksimalno. Osim što čuvaju zdravlje očiju, crijeva i želuca, one su odlične za uklanjanje štetnih toksina iz tijela.

Sadrže čak 170 različitih fitonutrijenata i više od 60 različitih flavonoida, od kojih mnogi imaju protuupalna, antikancerogena i antioksidativna svojstva.

Ovi spojevi će spriječiti nastanak krvnih ugrušaka. Kombinacija antioksidansa i flavonoida naranču čini jednom od najzdravijih vrsta voća.

Puna je vitamina C koji se povezuje sa smanjenim rizikom od različitih vrsta raka, pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju DNK te je odlična protiv virusa.

Naranča sadrži spoj koji se zove liminoid, a smanjuje rizik od nastanka raka usta, kože, pluća, dojke, želuca i debelog crijeva.

Također, ispod narančine kore se nalazi sinofrin, sastojak koji smanjuje proizvodnju kolasterola u jetri, a antioksidansi istovremeno smanjuju i razinu lošeg (LDL) kolasterola u krvi.

Flavonoidi i vitamin C štite zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sistema i smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti.

Istraživanja su pokazala da narančin flavonoid hesperidin može znatno smanjiti visoki krvni tlak./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare