Srijeda, 24 travnja, 2024

Napisana optužnica protiv Živka Budimira, čeka se potvrđivanje na sudu

Must Read

SARAJEVO – Predsjednik Federacije Živko Budimir ponovno je ispitan u prostorijama Tužiteljstva BiH o slučaju “Patriot”, gdje ga se uz ostale osumnjičenike tereti za organizirani kriminal, primanje i davanje mita te nezakonita pomilovanja.
Boris Grubišić, glasnogovornik državnog Tužiteljstva, potvrdio je kako je Budimir ispitan u svojstvu osumnjičenog.
– Budimiru je predočena precizirana naredba o provođenju istrage te se predsjednik FBiH branio šutnjom u prisutnosti svog odvjetnika. Istraga u tom predmetu je u završnoj fazi u pravcu podizanja optužnice, kazao je Grubešić. Sam Budimir nakon izlaska s ispitivanja kratko je kazao kako se nada da je istraga u ovom predmetu okončana.

Optužnica

S druge, pak, strane, Budimirov odvjetnik Ragib Hadžić bio je otvoreniji te kazao kako je optužnica protiv predsjednika FBiH već napisana, te da je pitanje vremena kada će ići Sudu na potvrđivanje. On je jasno kazao kako Tužiteljstvo BiH završava ono što oni zovu istraga i u pravilu prije eventualne optužnice ili obustave istrage treba još jednom pozvati osumnjičenog i ispitati ga.
– Tijekom jučerašnjeg ispitivanja mom klijentu predočena je osnova sumnje i traženo je da se on o tome izjasni, ali s obzirom kako se radi o formalnim stvarima, jer je optužnica sigurno već završena, Budimir je ostao pri svojoj obrani i onome što je rekao ranije, pojasnio je Hadžić. Prema njegovim riječima, vrlo skoro optužnica bi trebala biti poslana nadležnom sudu na potvrđivanje, a ukoliko bude prihvaćena, očekuje se dug proces.

Akcija “Patriot”

Podsjećanja radi, Živko Budimir uhićen je u travnju uz još nekoliko osoba, a svima se stavljalo na teret kako su primali mito za pomilovanja osuđenih osoba. U akciji SIPA-e i Tužiteljstva BiH pretreseni su uredi predsjednika u Sarajevu i Mostaru kada je izuzeta određena dokumentacija i dokazni materijal. Nakon što je u mostarskom zatvoru odležao gotovo mjesec dana, pušten je da se brani sa slobode, jer je Ustavni sud BiH utvrdio kako je prilikom Budimirovog uhićenja i određivanja pritvora bilo nepravilnosti. Isto tako, kako je vrijeme odmicalo, cijeli slučaj se čini sve klimavijim i klimavijim, a na vidjelo je izlazilo sve više detalja o aljkavosti i nepravilnosti u samoj istrazi, što je cijeli slučaj dovodilo u pitanje. Ipak, čini se kako ćemo dočekati i optužnicu u ovom slučaju, za koji Budimir i njegova obrana tvrde da se radi o klasičnim podmetanjima te kako on nema ništa s onim što mu se stavlja na teret. Napomenimo kako je u okviru akcije “Patriot”, u srijedu u SIPA-i ispitan i federalni ministar pravosuđa Zoran Mikulić, u vezi s pomilovanjem osuđenika Mersada Hadžića, poznatijeg pod nadimkom Mirso Švicarac. I Mikulić je saslušan kao osumnjičenik za zloporabu položaja, a sam tvrdi kako je sve radio po zakonu i propisima. Inače, jedan proces, onaj za posjedovanje nelegalnog oružja, već se vodi protiv Budimira pred sarajevskim Općinskim sudom.

Piše: Dragan Bradvica l DL

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x