Četrdesetpetogodišnji policijski zaposlenik koji je u četvrtak u Francuskoj ubio četvero svojih kolega u pariškom policijskom stožeru nedavno je prešao na islam. Francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner priznao je neuspjeh jer policija nije prepoznala radikalizaciju napadača nožem u Parizu prije nego je s terorističkim motivima u četvrtak nasmrt izbo četiri osobe. Kontakti s radikaliziranim […]

" />
Published On: Uto, lis 8th, 2019

Napadač na policajce u Francuskoj koji je prešao na islam bio je u kontaktu s radikaliziranim imamom

Četrdesetpetogodišnji policijski zaposlenik koji je u četvrtak u Francuskoj ubio četvero svojih kolega u pariškom policijskom stožeru nedavno je prešao na islam.

Francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner priznao je neuspjeh jer policija nije prepoznala radikalizaciju napadača nožem u Parizu prije nego je s terorističkim motivima u četvrtak nasmrt izbo četiri osobe.

Kontakti s radikaliziranim imamom

Francuski mediji navode kako je napadač posjećivao džamiju Fauconnière u Gonesseu (Val-d’Oise), koju je od veljače do prosinca 2017. godine vodio radikalizirani imam.

 

Bivši imam Fauconnièrea, 35-godišnji Marokanac koji je otac francuskog djeteta, 2014. je dobio dozvolu za boravak na godinu dana. 2015. je trebao napustiti francuski teritorij jer nije pružio dokaze o uzdržavanju djeteta, ali nije ga napustio i podvrgnut je pretresu kuće- No, nije pokrenut nikakav pravni postupak protiv njega. Usprkos svemu postaje imam 2017. Nakon prosinca iste godine više nije imam, ali je dobio povoljno mišljenje za ostanak u Francuskoj kao otac djeteta i 2019. je dobio novu boravišnu dozvolu koja vrijedi do travnja 2020. godine.

Znakovi su postojali

Kako je otkrio glavni istražitelj koji je radio na slučaju, Jean-Francois Ricard, osumnjičenik je ranije kontaktirao s članovima ultrakonzervativnog islamskog salafističkog pokreta.

Na islam je prešao prije otprilike 10 godina, te je od 2015. iskazao potporu napadu na časopis Charlie Hebdo, a “odobravao nedjela počinjena u ime te religije, izrazio želju da više nema kontakata sa ženama”.

 

45-godišnji Mickael Harpon je informatičar, koji je od 2003. radio u Obavještajnoj upravi pariške policijske prefekture (DRPP) prestao je nositi zapadnjačku odjeću i zamijenio ju tradicijskom odjećom za odlazak u džamiju.

Istraga je pokazala da su postojali kontakti između napadača i nekoliko osoba koje vjerojatno pripadaju islamističkom pokretu.

Istraga bi trebala pokazati je li taj imam sudjelovao u “radikalizaciji” Harpona i je li riječ o propustu u nadzornom aparatu.