Mladi Tunižanin osumnjičen za ubojstvo tri osobe u četvrtak u Nici došao je u Francusku s identifikacijskom iskaznicom kakve izdaje talijanski Crveni križ, a u Nicu je doputovao vlakom, preobukao se na željezničkoj stanici pa odšetao do crkve gdje je počeo napad, rekao je francuski tužitelj u četvrtak. Jean-François Ricard, glavni francuski tužitelj za terorizam, […]

" />
Published On: Čet, lis 29th, 2020

Napadač iz Nice imao je iskaznicu talijanskog Crvenog križa

Mladi Tunižanin osumnjičen za ubojstvo tri osobe u četvrtak u Nici došao je u Francusku s identifikacijskom iskaznicom kakve izdaje talijanski Crveni križ, a u Nicu je doputovao vlakom, preobukao se na željezničkoj stanici pa odšetao do crkve gdje je počeo napad, rekao je francuski tužitelj u četvrtak.

Jean-François Ricard, glavni francuski tužitelj za terorizam, rekao je da je napadač Tunišanin rođen 1999. koji je u Pariz doputovao 9. listopada. Ricard je rekao da su napadača snimile nadzorne kamere na željezničkoj stanici u Nici te da je od tamo hodao 400 metara do crkve Notre Dame, prenosi Hina.

Sigurnosne službe Tunisa i izvori iz francuske policije su rekli da se napadač zove Brahim Aouissaoui.

Tužitelji u Tunisu su u četvrtak otvorili svoju istragu napadača iz Nice.

Aouissaoui je u posljednje vrijeme živio u tuniškom gradu Sfaxu, a policija je u četvrtak ispitala njegovu obitelj koja tamo živi, rekao je izvor iz tuniške policije.

Tužitelj Mohsen Dali rekao je agenciji dpa da je istraga pokrenuta čim je pristigla informacija o osumnjičeniku za napad.

Aouissaoui se nije nalazio na popisu sumnjivih osoba, možebitnih militanata, tuniske policije prije no što je napustio zemlju 14. rujna, rekao je Dali.

Izvor iz francuske policije je rekao da Aouissaoui nije bio poznat ni francuskim obavještajnim službama.

Tunišanin je u Europu nedavno stigao iz Lampeduze, glavne točke ilegalnog ulaska u Europu za migrante iz Tunisa, prema izvorima bliskim predmetu.

Aouissaoui je tijekom napada, u kojem je odrubio glavu jednoj ženi i nožem ubio još dvije osobe, izvikivao “Alahu Akbar”. Policija ga je ranila vatrenim oružjem tijekom intervencije i nalazi se u bolnici.

Napad je osudilo i ministarstvo vanjskih poslova Tunisa istaknuvši kako “u potpunosti odbacuje sve oblike terorizma, ekstremizma i nasilja”, a vlada je izrazila sućut obiteljima žrtava napada.