Petak, 14 lipnja, 2024

Napad na Trusinu Ališpago najavio u Konjicu

Must Read

bulic-sipa-ima-saznanja-da-zuka-priprema-atentat-tuziteljicu-slika-188366Četvrtog dana svjedočenja na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), Rasema Handanović je ostala pri tvrdnji da je optuženi Zulfikar Ališpago vojnike odreda “Zulfikar” na postrojavanju obavijestio da će napasti na selo Trusina kod Konjica u travnju 1993. godine, javio je danas BIRN-Justice Report.

Ališpagu, bivšeg komandanta odreda “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH, interesovalo je da li je Handanović možda “nakon 19 godina zamijenila postrojavanje u selu Parsovići”, odakle su vojnici krenuli u napad, s nekim drugim postrojavanjem.

“Nije. Tog trenutka se sjećam”, odgovorila je Handanović, također nekadašnja pripadnica odreda “Zulfikar”, koja je s Tužiteljstvom BiH sklopila sporazum o priznanju krivice za zločine u Trusini.

Handanović, koja je na ovom suđenju svjedočila 30. ožujka te 16. i 20. travnja, priznala je da je sudjelovala u strijeljanju više hrvatskih civila i vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Trusini.

Vasvija Vidović, braniteljica optuženog Nihada Bojadžića, odustala je od daljnjeg ispitivanja svjedokinje nakon što joj je Željka Marenić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, zabranila da nastavi s pitanjima o tome šta je Handanović osobno uradila u Trusini.

Marenić je upozorila Handanović da ne mora odgovarati na pitanja koja bi je izložila krivičnom gonjenju.

Obranu Bojadžića zanimalo je da li je Handanović tukla i pljačkala hrvatsko stanovništvo, udarila jednu ženu, prijetila da će kuću u kojoj su bili civili politi benzinom i zapaliti i slično.

Handanović je negativno odgovorila na ova pitanja.

“Nije omogućeno ispitivanje kredibiliteta svjedoka. Odustajem od daljnjeg ispitivanja”, kazala je Vidović.

Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi sudi se za napad na selo Trusina 16. travnja 1993. godine, u kojem je ubijeno 18 civila i četiri pripadnika HVO-a.

Memić, Salčin, Hodžić, pripadnici odreda “Zulfikar”, i Hakalović, bivši vojnik 45. brigade “Neretvica”, optuženi su za učešće u zarobljavanju i strijeljanju civila i zarobljenih pripadnika HVO-a, koji su se prethodno predali.

Prema optužnici, napadom je rukovodio Bojadžić, bivši zamjenik komandanta odreda, dok je Ališpago optužen što, kao komandant, nije kaznio podređene vojnike.

Nakon što je okončano saslušanje Raseme Handanović, podnijet je prijedlog za puštanje Ališpage iz pritvora uz jemstvo u iznosu oko 600.000 KM, te mjere zabrane.

Tužiteljstvo i Sud će se o ovom prijedlogu Ališpaginog branioca Bajre Čilića izjasniti naknadno.

Ališpago se nalazi u pritvoru od veljače 2010. godine.

Suđenje će biti nastavljeno u petak, 27. travnja, kada je planirano da bude ispitan zaštićeni svjedok Tužiteljstva BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -