Namirnice koje ublažavaju grlobolju

Najčešći uzrok upale grla je virusna infekcija. Virus i vaš imunološki odgovor na virus uzrokuju upalu sluznice grla, a to uzrokuje bol.Hrana koju jedete svakako može ubrzati vaše ozdravljenje, pa ako osjećate bol u grlu, trebali biste pojesti neku od ovih namirnica.

“Upaljeno grlo posljedica je upale i dehidracije. Tekućine poput pileće juhe ne samo da nadomještaju izgubljenu vodu, već sol pomaže tijelu da zadrži tekućinu u tkivima. Isto vrijedi i za gotovo svaku juhu, a ako ne jedete meso, ne možete jesti više od mesa. dobra je i juha od povrća,” savjetuje. Sinia Lee, Ph.D.

Med

“Med je poznat od davnina, i to s dobrim razlogom. Moderna znanost je pokazala da je med posebno učinkovit protiv raznih infekcija, bakterijskih i virusnih, uključujući i one koje uzrokuju prehladu. Samo nemojte pretjerivati, jer u veće doze mogu spriječiti vaš imunološki sustav da radi svoj posao zbog sadržaja šećera,” kaže dr. Lee.

Jogurt

“Jogurt je dobar izvor proteina, ugljikohidrata i zdravih masnoća, kao i probiotičkih bakterija koje podupiru rad imunološkog sustava. Također, prema nekim istraživanjima, postoji poveznica između konzumacije jogurta i smanjene stope respiratornih infekcija i bolova u ušima. Osim toga hladna i mekana tekstura jogurta čini ga s hranom koju je lako progutati kada vas boli grlo”, objašnjava dr. Li.

jaja

“Jaja su bogata mineralima poput cinka, željeza i selena, kao i vitaminom D i B12, koji mogu pomoći vašem tijelu u borbi protiv infekcije koja uzrokuje grlobolju”, objašnjava.

zobene pahuljice _

“Općenito, najbolja hrana kada vas boli grlo je ona meke teksture koja vam neće dodatno iritirati grlo. Dakle, da, zobene pahuljice definitivno ispunjavaju te uvjete”, kažu stručnjaci.

Dr. Lee dodaje da je zobena kaša bogata magnezijem, cinkom i antioksidansima koji pokreću procese detoksikacije tijela, a zatim oslobađaju tijelo od otpada i infekcija.

Đumbir

“U laboratorijskim pokusima dokazano je da đumbir djeluje analgetski, odnosno smanjuje osjećaj boli. Također ima antioksidativna i protuupalna svojstva. Također inhibira rast određenih štetnih sojeva bakterija”, objašnjava dr. Lee.

Smoothie

“Ovi su napici izvrstan način da u nekoliko gutljaja spakirate, recimo, cijelu glavicu zelene salate dobrih hranjivih tvari. Držite se sastojaka poput kelja, celera i bobičastog voća, koji imaju nizak udio šećera i visok udio antioksidansa”, savjetuje dr. Lee.

 

more recommended stories