Subota, 13 travnja, 2024

NALOGODAVAC PLAHE DUŠE: Sefer Halilović tuži žrtvu iz Grabovice za klevetu

Must Read

Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika Grabovica ‘93. Josip Drežnjak, koji je u pokolju u tom hrvatskom selu izgubio oca, majku i strica, pozvan je u Sarajevo na prvu raspravu po tužbi za klevetu koju je protiv njega podigao bivši načelnik Glavnog stožera Armije BiH Sefer Halilović čije su elitne postrojbe u Drežnjakovom selu za sobom ostavile potpis smrti. Halilović nikada nije osuđen prema zapovjednoj odgovornosti za ovaj zločin niti još itko od bošnjačkog političkog vrha odrađuje kaznu za Grabovicu. S druge strane za zločin u Ahmićima do sada je odležan troznamenkasti broj godina a HVO je označen kao fašistička vojna organizacija. Generali HVO-a u BIH su dovedeni na razinu psovke. Generali ABIH ispraćaju se počasnim plotunima, čak i osuđenici poput Delića dok je Halilović predsjednički kandidat koji iskače iz svakog mogućeg medija. A kako vidimo iako nema srca predizborni skup održati u Grabovici ima srca ljude iz Grabovice izvoditi pred sudove u Sarajevo. To su za njega ionako sve “ustaše koje je trebalo rješiti”…
On je Drežnjaka tužio zbog tvrdnji kako je na dan počinjenja masakra civila bio u selu Grabovica. Halilovićev tim je dostavio i  presudu Haaškog tribunala kojom je on oslobođen optužbi.
Drežnjak je kazao za Dnevni list kako je ovo oblik pritiska na njega i udrugu koja godinama pokušava doći do istine i pokazati je domaćoj i svjetskoj javnosti te doznati sudbinu 17 civila za kojima se toliko godine još uvijek traga.
– Ovo je pokušaj zabrane iznošenja mišljenja, ovo je pritisak, jer u zadnje vrijeme sve više i više dokumenata i knjiga pokazuje što se događalo na ovom prostoru. Stoga bi se nadležne institucije konačno trebale ozbiljno uhvatiti u koštac s ovim slučajem, naglasio je Drežnjak.
Podsjetimo, pokolj u Grabovici je bio ratni zločin kojeg su počinili neki pripadnici Armije BiH (postrojbe “Crni labudovi”) , kada su na okrutan način ubili 33 civila Hrvata.

Počinjen je 7., 8. i 9. rujna 1993., u selu Grabovici kod Jablanice, u sjevernoj Hercegovini, za vrijeme osvajačke operacije Armije BiH “Neretva ’93”. Cilj te operacije je bio osvajanje područja pod nadzorom HVO-a, od Bugojna do Mostara.

Prosjek godina ubijenih bio je 69. Najmlađa žrtva Mladenka Zadro imala je četiri, a najstariji Marko Marić 87 godine.

Za zločin u Grabovici do sada su na domaćim sudovima osuđena petorica bivših pripadnika Armije BiH. Enesa Šakraka je Županijski sud u Sarajevu osudio na 10 godina zbog ubojstva Ljubice i Mladenke Zadro, a Mustafu Hotu na 9 godina zbog ubojstva Pere i Dragice Marić.

Županijski sud u Mostaru osudio je na po 13 godina Nihada Vlahovljaka, Harisa Rajkića i Seada Karagića zbog ubojstva troje članova obitelji Zadro i to Ivana, Matije i Mladena.

Za zločin u Grabovici sudilo se bivšem generalu Armije BiH Seferu Haliloviću, no Haški sud oslobodio ga je optužbi, navevši u presudi: “vojna operacija Neretva 93. uopće nije postojala. General Halilovića teretilo se po zapovjednoj odgovornosti, budući da je bio obnašao dužnost načelnika Glavnog stožera Armije BiH i što je bio koordinatorom operacije “Neretva ’93”.

R.I.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -