Published On: Pon, lis 23rd, 2017

Nakon ubojstva istraživačke novinarke na Malti masovni antikorupcijski prosvjedi

Tisuće Maltežana u nedjelju su izašle na ulice kako bi pozvale na jedinstvo nakon ubojstva novinarke Daphne Caruane Galizije koja je istraživala korupciju

Na kraju prosvjeda u La Valetti, predsjednica Marie-Louise Coleiro Preca primila je organizatore. Oni bi joj trebali predati tekst u kojem iznose svoje zabrinutosti i zahtjeve, među kojima su ostavke odgovornih policijskih dužnosnika i državnog odvjetnika.

‘Tražim od predsjednice da nas svojim ovlastima izvuče iz te krize’, rekao je jedan od njih.

‘Želimo pravdu, a proživljavamo institucionalnu krizu i u zemlji vlada strah. Maltom vladaju tirani koji rade što žele’, upozorio je.

‘Daphne nije ubijena jer je lagala. Nije ubijena jer je svojim riječima uvrijedila nekoga’, rekao je jedan bloger i istaknuo da je ‘ubijena jer je otkrila zlo koje je oslabilo zemlju kojom sada vlada pohlepa’.

Organizatori skupa, pripadnici civilnog društva, pozvali su na dolazak na  njega sa zastavom Malte, bez ikakvih oznaka političke pripadnosti i zabranili su parlamentarcima da se obraćaju okupljenima.

Novinari nisu osuđeni na šutnju’, ‘Ne bojimo se’, ‘Svuda postoje varalice’, pisalo je na transparentima u povorci.

Daphne Caruana Galizia, 53-godišnja istraživačka novinarka i blogerica, ubijena je početkom prošlog tjedna u eksploziji bombe podmetnutoj u njezin automobil, tek nekoliko metara od doma.

Bila je velika kritičarka vlade malteškog premijera Josepha Muscata i stekla je brojno čitateljstvo, kako na Malti tako i u inozemstvu, a objavljivanjem tekstova o tzv. panamskim dokumentima – skandalu u koji su bila umiješana dva člana malteške vlade – pridonijela je prijevremenim izborima u lipnju.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x