Srijeda, 29 svibnja, 2024

Nakon što je dva puta bio žrtva atentata Matej Živković i dalje nema zaštitu, policija ne želi reći zbog čega

Must Read
13.02.2024., Zagreb – Matej Zivkovic, bosanskohercegovacki duznosnik, zrtva pokusaja atentata.
Photo Sasa ZinajaNFoto

Iz Tužiteljstva ŽS kažu da zbog zaštite istrage ne mogu reći zašto Živković nije zaštićen.

Zamjenik predsjednika Komisije za vrijednosne papire FBiH Matej Živković u dva navrata bio je žrtva atentata, a drugi put je jedva preživio. Usprkos tome nije dobio policijsku zaštitu.

Gospodarski kriminal

Živković je, podsjetimo, svjedok u predmetu Profit kojim je obuhvaćeno 19 osoba, među kojima je i bivši predsjednik KVP-a Hasan Ćelam. Također je svjedok i u predmetu Bosnalijek koji vodi državno Tužiteljstvo, a gdje se radi o jednom od najvećih slučajeva gospodarskog kriminala, prenosi Oslobođenje.ba.

 

Nedodjeljivanje policijske zaštite Živkoviću na neki način je došlo u fokus nakon što je na kuću načelnika sarajevske Općine Stari Grad Irfana Čengića bačena eksplozivna naprava. Čengić je potvrdio da je dobio policijsku zaštitu, te da je u ovom slučaju riječ o zastrašivanju jer je svjedok u predmetu Start.

Jasno je da je odluka o dodjeli fizičke zaštite na sigurnosnim agencijama. I dodjeljivanje policijske zaštite Čengiću je za svaku pohvalu. No, nikako ne treba zanemariti činjenicu da je, kad je riječ o Živkoviću, ministar unutarnjih poslova Županije Sarajevo Admir Katica, u dokumentu koji je upućen federalnoj Vladi, naveo “da su uradili procjenu rizika sigurnosti za zamjenika predsjednika KVP-a, te mu dodijelili najviši stupanj zaštite”.

Kako je Živkoviću dodijeljen najviši stupanj ugroženosti visokorizične skupine prijetnji, tzv. crveni stupanj kritično ugrožene osobe, za koji je predviđena, između ostalog, 24-satna fizička zaštita po mjestu stanovanja, mjestu rada i u pokretu, pitali smo nadležne zašto mu ona nije omogućena?

U vezi s vašim upitom, informiramo vas da je od strane FUP-a, shodno pisanom nalogu Županijskog tužiteljstva, izvršena procjena rizika sigurnosti za zamjenika predsjednika KVP-a, gospodina Mateja Živkovića, kojom je utvrđeno da se sigurnosne prijetnje za istog mogu podvesti pod najviši stupanj ugroženosti visokorizične skupine prijetnji, tj. crveni stupanj – kritično ugrožena osoba, za koji je predviđena, između ostalog, 24-satna fizička zaštita po mjestu stanovanja, mjestu rada i u pokretu, a o čemu je blagovremeno, 25. prosinca 2023., izviješteno tužiteljstvo, navodi se u odgovoru koji smo dobili iz FUP-a.

 

Pisani nalog

Dalje ističu da je s ciljem realizacije navedene mjere zaštite neophodno izdavanje pisanog naloga nadležnog tijela (tužiteljstva ili nadležnog suda) nekoj od policijskih agencija u BiH.

Za dodatne informacije vezane za dodjeljivanje fizičke zaštite upućujemo vas na tužiteljstvo, kažu u FUP-u.

Oslobođenje je kontaktiralo i Tužiteljstvo Županije Sarajevo, ali konkretniji odgovor nisu dobili.

Obavještavamo vas da zbog zaštite istrage nismo u mogućnosti dati tražene informacije, rekla je Oslobođenju Azra Bavčić, glasnogovornica Tužiteljstva ŽS.

Za hrvatski Nacional Živković je kazao kako mu je na sastanku sa predstavnicima Uprave policije Federacije BiH “jasno rečeno da Komisija za vrijednosne papire FBiH opstruira dodjeljivanje policijske zaštite”.

 

Nacional.hr / Bild.ba

- Advertisement -

7 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -