Subota, 25 svibnja, 2024

NAKON POBJEDE SEPARATISTA U KANADSKOJ POKRAJINI QUEBEC: Napadač zapucao tijekom slavljeničkog govora nove premijerke Quebeca, jedna osoba poginula

Must Read

Proslava pobjede na parlamentarnim izborima u kanadskoj pokrajini Quebec sinoć je dobila tragičan završetak, kada je  50-godišnji napadač počeo pucati po pristašama pobjedničke stranke, pri čemu je jedna osoba poginula.

Izbornu pobjedu odnijela je separatistička stranka Parti Quebecois (PQ), koja se zalaže za odcjepljenje frankofonog Quebeca od ostatka Kanade. Preliminarni rezultati pokazuju kako će nakon devet godina u opoziciji PQ sad osvojiti skoro polovicu mandata u parlamentu, što mu je dovoljno za formiranje manjinske vlade.

Još se ne zna hoće li pobjeda PQ-a značiti i novi referendum o separaciji od Kanade. Dva prijašnja pokušaja 1980. i 1995. godine su propala, a nova premijerka i šefica PQ-a Pauline Marois kazala je kako će organizirati referendum “ukoliko budu povoljne okolnosti za pobjedu”.

Upravo je za vrijeme pozdravnog govora nove premijerke Pauline Marois, nedugo nakon što su proglašeni rezultati, i došlo do nemilog incidenta, prenosi Index.hr. Sve se činilo normalnim: masa njenih pristaša u koncertnoj dvorani u Montrealu razdragano je klicala i mahala zastavicama, Marois je držala govor ne skidajući osmijeh s lica. Odjednom su odjeknuli pucnjevi, a dva pripadnika tajne službe odmah su skočili na Marois i odvukli je s pozornice, bez ikakvog objašnjenja.

Publici u dvorani ništa nije bilo jasno jer od buke vjerojatno nisu ni čuli pucnjeve. Naime, napadač je, kako piše Toronto Star, ušao u dvoranu i ispalio barem jedan hitac, a zatim pobjegao van. RT piše kako je ispalio nekoliko hitaca, a zatim zapalio vatru ispred dvorane bacivši Molotovljev koktel u kontejner sa smećem. Službeno je potvrđeno kako su upucane dvije osobe, od kojih je jedna preminula, a druga je prevezena u bolnicu u kritičnom stanju.

Montreal Gazette piše kako je jedna od žrtava vozač autobusa stranke PQ, s kojim su premijerka i ostali članovi vrha išli na turneju tijekom kampanje. Druga žrtva je scenski tehničar koji je čekao ispred dvorane da skup završi.

Policija je brzo opkolila i uhitila napadača, koji je na glavi imao “fantomku”, bio je odjeven u plavi ogrtač te je na francuskom vikao “Englezi se uzdižu”.  Zasad je poznato samo da je riječ o 50-godišnjaku, a njegovi motivi nisu poznati, iako se može pretpostaviti da su političke prirode.

Nekoliko minuta nakon što je odvučena s pozornice, Marois se vratila za govornicu i zamolila svoje pristaše koji su dupkom napunili dvoranu da se mirno raziđu, jer “je došlo do malog nesretnog incidenta”.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -