Published On: Ned, ruj 9th, 2018

NAKON NEMIRA U CHEMNITZU AfD pretekao Merkel – prva je stranka u bivšem DDR-u

Razna tumačenja jednog događaja snimljenoga i objavljenoga na društvenim mrežama usijala su njemačku politiku i javnost. Predsjednik saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka Hans-Georg Maaßen izjavio je da sumnja u istinitost videa koji navodno pokazuje hajku ekstremne desnice na migrante, piše Vecernji.hr

Dosad se prema riječima Steffena Seiberta, glasnogovornika kancelarke Angele Merkel, držalo da je bila riječ o hajci na migrante, dan nakon što su u Chemnitzu 26. kolovoza dvojica migranata, Sirijac i Iračanin, nožem izbola Nijemca. Njemačka desnica na čelu s pokretom Alternativa za Njemačku (AfD) traži ostavku kancelarke Merkel ili u najmanju ruku njezina glasnogovornika, a ljevica traži ostavku Maaßena.

 | Autor : ReutersFoto: Reuters

Pouka iz Italije

Detalja o samom događaju, ali i spontanom prosvjedu protiv migranata nema i sve je još pod istragom. No, istodobno su političari iskoristili te događaje da bi “zaradili”naklonost birača. Kada se bez prethodne temeljite istrage donose neki zaključci, onda raste napetost u društvu.

Slično se dogodilo početkom godine u talijanskoj Macerati u kojoj je ubijena 18-godišnja Pamela Mastropietro. Odmah se posumnjalo da su ubojstvo nožem počinila dvojica Nigerijaca Lucky Desmond i Awelima Lucky te su i uhićeni. Dakako, političari desnice na čelu s članovima Sjeverne lige napadali su izbjeglice, crnce… a dan poslije u tom se gradu Luca Traini (28), simpatizer desničarskih pokreta Forza Nuova i CasaPound, osjetio pozvanim da “sredi” situaciju.

Po ulicama grada pucao je na sve crnce i ranio njih šestero. Nakon temeljite istrage sutkinja za preliminarnu istragu Giovanna Maria Manzoni oslobodila je dvojicu Nigerijaca. Istraga, dakako, traje, jer se treba utvrditi tko je usmrtio mladu djevojku, ali u međuvremenu su političari hranili ljude mržnjom, pa svojom retorikom mentalno labilne osobe naveli na kaznena djela.

Premijer Saske Michael Kretschmer kazao je da u Chemnitzu nije bilo hajke na strance, a to drži i Maaßen. “Nema dokaza da je video hajke autentičan. Mnogi pokazatelji govore da je riječ o lažnoj informacijida bi se fokus preusmjerio sa samog ubojstva u Chemnitzu”, kazao je Maaßen. Otvorena je istraga.

Podjele i nasilje

Kada politika na sebe preuzima donošenje presuda o nekom događaju, a da prethodno nije provedena istraga, događaju se teške podjele u društvu koje mogu dovesti i do nasilja. Istodobno političari koji plaše ljude dobivaju na podršci pa je AfD s 27 posto glasova postao najjača stranka u zemljama bivše Istočne Njemačke s četiri postotna poena ispred demokršćana (CDU) Angele Merkel./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare