NAKON MJERA ZA GOSPODARSTVO, MINISTAR MARIĆ NAJAVIO: ‘Sljedeći paketi će biti usmjereni i na građane’

Zdravko Marić: ‘Možete očekivati da će sljedeći paketi mjera biti usmjereni ne samo na gospodarstvo, nego i na građane’

Ministar financija Zdravko Marić predstavljajući danas Hrvatskom saboru travanjski paket Vladinih mjera za pomoć gospodarstvu, istaknuo je da je cilj olakšati situaciju gospodarskim subjektima i očuvati radna mjesta a sljedeći paketi bit će usmjereni na građane.

„Na ovome nećemo stati kako bismo oživjeli naše gospodarstvo, poglavito domaće potražnje; možete očekivati da će sljedeći paketi biti usmjereni ne samo na gospodarstvo, nego i na građane”, poručio je Marić zastupnicima.

Isplaćivanje plaća radnicima

Ministar financija poslao je poruku poslodavcima pogođenim krizom u situaciji epidemije koronavirusom, a kojima će država isplaćivati potporu za isplatu plaća radnicima od 4000 kuna, da isplate plaće koliko god mogu, pa i potpunu plaću radnicima.

„Podizanje na 4.000 kuna kreće od travnja i vrijedit će za travanj i svibanj i isti princip oslobođenja od javnih davanja će važiti za te mjesece”; kazao je Marić predstavljajući zastupnicima Vladin paket mjera.

Kada je riječ o plaćanju poreza na dodanu vrijednost tek po naplaćenom računu, ministar financija rekao je da se sada svima otvaraju vrata za takav način plaćanja. „Sve što ćemo moći podnijeti na sebe, to ćemo i učiniti”, kazao je i istaknuo da je spašavanje ljudskih života prioritet.

Marić je naveo da će za sve mjere i funkcioniranje države trebati puno više sredstava nego je planiramo u normalnim uvjetima. Za potrebe funkcioniranja države, mirovine, socijalne naknade, poticaje u poljoprivredi, treba 42 do 45 milijardi kuna, povrh 20 milijardi kuna za podmirenje obveza iz prijašnjih razdoblja, rekao je.

Priprema za nakon krize

Anka Mrak Taritaš (GLAS) nazvala je novi paket mjera „travanj 1.0” te izrazila nadu da će se slijediti i set mjera „travanj 2.0” kako ne bi nakon krize ostala „spaljena zemlja’. Zanimalo ju je i imali li Vlada rješenje za kulturu i za udruge koje se bave socijalnom skrbi.

Premijer Andrej Plenković, koji je također u Saboru predstavio nove mjere, kazao je kako će se i za to naći rješenje. „Poduzete mjere su izdašne i pravodobne i pripremaju gospodarstvo za trenutak nakon krize, najvažnije da su mjere usmjerene na očuvanje radnih mjesta”, istaknuo je premijer na upit Miranda Mrsića (Demokrati) kako planira sačuvati javne financije .

Miri Bulju (Most) kojeg je zanimalo kada će država početi dodjeljivati neobrađeno zemljišta seljacima Plenković je rekao da će ministrica poljoprivrede u ponedjeljak pojasniti mjere za poljoprivredu. Naglasio je da će svi javni naručitelji kod procesa javnih nabava 60 posto nabavljati od domaćih proizvođača.

Premijer je rekao i kako se rješavaju „uska grla” glede propusnica, i ako bude potrebno, produljit će se rok za njihovo izdavanje. U suradnji s epidemiolozima tražimo detaljne upute i o otvaranju tržnica kako bi taj korak bio siguran, odgovorio je Plenković na upit Ivana Lovrinovića (PH) zašto ne rade zelene tržnice a rade dućani oko tržnica.

Nezaposleni i demokracija

Ministar rada vodi računa i onima koji su ostali bez posla, poručio je premijer Plenković zastupniku Ivanu Pernaru koji se osvrnuo na 150.000 ljudi koji su nezaposleni, a od kojih mnogi nemaju pravo na nikakvu naknadu sa burze.

Hrvoje Zekanović (HRAST) pozdravio je Vladine mjere, ali smatra da su zakašnjele jer da su ranije uvedene ne bi imali tisuće novih nezaposlenih na burzi.

Vesnu Pusić (GLAS) zanimalo je zašto se neke odluke donose zaključkom, a ne u parlamentu, ustvrdivši kako je jedna od ‘žrtava koronavirusa’ – demokracija. Premijer Plenković, pak, ističe da nema nikakve ugroze demokracije. „Sabor i Vlada normalo funkcioniraju i nema ugroze demokracije”, rekao je.

Arsena Bauka (SDP) zatražio je očitovanje premijera o sastanku u Banskim dvorima s glavnim urednicima medija, na što mu je premijer odgovorio kako je cilj tog sastanka bio objasnili urednicima ozbiljnost krize na isti način kao i što je to objašnjeno oporbi, te da nije bilo riječi o “nikakvim subvencijama”.

Nekoliko oporbenih zastupnika žalilo se na to što nije svim zastupnicima omogućeno repliciranje, pravilo koje je dogovoreno zbog mjera prevencije širenja koronavirusa. „Izvanredne su okolnosti i nije sve propisno Poslovnikom, već je pitanje dogovora”,  poručio im je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pročitati OVDJE.

more recommended stories