Published On: Čet, stu 22nd, 2018

Nakon Izraela i SAD-a još jedna velika zemlja odbacila Marakeški sporazum

Australija je u srijedu odbacile UN-ov globalni sporazum o migracijama, uz tvrdnje njezinih ministara da on nije u nacionalnom interesu.
Globalni kompakt o migracijama, koji bi trebao biti potpisan sljedećeg mjeseca na UN-ovu summitu u Marakešu, “ohrabrio bi ilegalni ulazak u Australiju”, navodi se u izjavi koju su potpisali australski premijer Scott Morrison, ministar unutarnjih poslova Peter Dutton i ministrica vanjskih poslova Marise Payne.

U izjavi se nadalje navodi kako kompakt “ne uspijeva na odgovarajući način razlikovati ljude koji ulaze u Australiju ilegalno i one koji to čine legalno”.

UN-ov sporazum o izbjeglicama postao je kontroverzan u mnogim zapadnim zemljama, osobito u onima na čijem su čelu konzervativne vlade. Protivljenje Marakešu izrazili su Poljska, Austrija, Češka, Mađarska, Bugarska, Estonija, Izrael i Sjedinjene Države.

Kritičari Marakeškog kompakta tvrde da taj Sporazum proglašava ekonomsku migraciju ljudskim pravom, dok zagovornici tvrde da će on popraviti međunarodno upravljanje migrantskim valovima i ojačati zaštitu ljudskih prava.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare