Nakon 30 godina u Hrvatskoj bi se mogla ispraviti nepravda vlasnicima stanova koje su im oduzele komunističke vlasti

OGLAS

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić formirao je radnu skupinu koja je napravila nacrt prijedloga Zakona o načinu izvršenja presude Europskog suda za ljudska prava u skupini predmeta Statileo protiv Hrvatske i odluke Ustavnog suda RH iz 2018. Nacrt je poslan svim zainteresiranim stranama koje će se danas sastati u okviru radne skupine i o njemu raspravljati.

Država po ovome prvi put na sebe preuzima trošak obeštećenja vlasnika, a zaštićenim najmoprimcima otvara mogućnost da otkupe stan po istim uvjetima po kojima su to mogli nositelji stanarskog prava u društvenim stanovima. Razrađena su četiri moguća rješenja, ovisno o preferencijama vlasnika i stanara, a država za svaki stan vodi postupak, bilo da ga mijenja, otkupljuje ili osigurava zamjenski.

– Država je preuzela odgovornost koju je naložio Europski sud za ljudska prava (ESLJP), ali i Ustavni sud. Morali smo naći balans između prava bivših vlasnika u čiju je korist doneseno sedam presuda ESLJP-a, te odluke Ustavnog suda o protuustavnim odredbama Zakona o najmu stanova – kaže ministar Bačić koji je formirao potpuno novu radnu skupinu s ljudima iz njegova ministarstva, Ministarstva financija, Državnog odvjetništva, akademske zajednice i predstavnika udruga stanara i vlasnika.

Kaže da zakonski prijedlog do kraja godine mora biti u saborskoj proceduri, a najkasnije godinu dana od stupanja zakona na snagu ministar mora donijeti sve pravilnike za njegovu provedbu te ustrojiti Registar stanova u vlasništvu fizičkih i pravnih osoba u kojima stanuju zaštićeni najmoprimci.

Vlasnici i najmoprimci imat će obavezu dostaviti u Registar sve podatke o stanu i svu dokumentaciju, a budu li se oglušili pozivu na dostavu podataka, snosit će posljedice, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.