Published On: Pon, lis 11th, 2021

NAKON 15 GODINA Konačno se ispravlja nepravda? Sarajevskoj županiji se ukida povlašteni status u Federaciji, ostalima veći prihodi

“Ako neće Muhamed brijegu, brijeg će Muhamedu”. Spomenuta narodna izreka možda i ponajbolje opisuje višegodišnje čekanje na pokretanje procedure promjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH te preuzimanje inicijative zastupnika i izaslanika u Parlamentu Federacije BiH za njegovu izmjenu, piše Večernji list BiH.

Naime, sve županije, osim Sarajevske, kojoj zakonom iz 2006. godine propisani koeficijent pripadnosti prihoda, famozni ponder 2, “ide na ruku”, već godinama pričaju, a neke od njih su pokrenule i inicijative o izmjeni za njih nepravednog zakona. No, Vlada Federacije BiH nikako da u proceduru uputi novi prijedlog zakona. Budući da i sami mogu predlagati zakone, zastupnici u Zastupničkom domu i izaslanici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH odlučili su sami inicirati promjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Na sjednici održanoj krajem srpnja ove godine Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je nacrt zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda, čiji su predlagatelji Salko Zildžić i skupina koja ima još 13 zastupnika. Zakon istog sadržaja, također u formi nacrta, kao predlagatelji potpisuju i izaslanici u Domu naroda Ivo Tadić, Jasmin Duvnjak i Slađan Ilić, ujedno i predsjednici klubova hrvatskoga, bošnjačkoga i srpskoga naroda, te se on nalazi na dnevnom redu 13. sjednice Doma naroda, čiji je prvi dio održan 30. rujna. Dobije li podršku i izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH u skorom nastavku zasjedanja, Federacija BiH napravit će prvi korak prema ukidanju povlaštenog koeficijenta obračuna pripadnosti prihoda Sarajevskoj županiji te će se taj novac, a u pitanju je između 60 i 70 milijuna KM na godišnjoj razini, preusmjeriti u proračune drugih devet županija u Federaciji BiH.

Nacrtom zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH predviđeno je smanjenje koeficijenta za Sarajevsku županija s dva na 1,5, a novac koji se na ovaj način “uzima” iz proračuna Sarajevske, rasporedio bi se na ostale županije u skladu s kriterijima kao što su broj stanovnika, broj školske djece te površina županije. Predlagatelji izmjena zakona posebno naglašavaju kako su ratna razaranja, zbog kojih je Sarajevo dobilo povlašten položaj u raspodjeli prihoda, odavno sanirana te ne mogu više biti izgovor za prema ostalima nepravednu raspodjelu prihoda.

U praksi, građanin koji živi na području Sarajevske županije vrijedi dva puta više nego, primjerice, građanin Tuzlanske županije u kojoj je anomalija postojećeg zakona najprimjetnija. No, zbog nepravedne raspodjele prihoda trpe i ostale županije te je krajnje vrijeme, navode predlagatelji izmjena zakona, da se te anomalije isprave i tako omogući ravnomjeran razvoj Federacije BiH. Usvoji li Federacija BiH predložene izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda, najviše će profitirati Tuzlanska županija koja bi, po projekcijama raspodjele za ovu godinu, trebala dobiti 15,8 milijuna KM prihoda više. Zeničko- dobojska će imati 13,3 milijuna KM, Unsko-sanska 9,2 milijuna KM više prihoda. U proračun SBŽ-a slit će se 8,9 milijuna KM prihoda više, Hercegovačko-neretvanske županije 7,3 milijuna, Zapadnohercegovačke 3,2 mil., Hercegbosanske 2,4 mil., Posavske 1,8 mil. i Bosansko-podrinjske 1,4 milijuna KM. Podršku promjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda dale su i jedinice lokalne samouprave u FBiH, gradovi i općine, s iznimkom onih u Sarajevskoj županiji, jer će i same pravednijom raspodjelom dobiti više sredstava za različite projekte u cijeloj Federaciji BiH. Do ostvarenja želja za ravnomjernim razvojem Federacije BiH ostalo je da nacrt izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda usvoji i Dom naroda te se nakon obavljene javne rasprave zakon u formi prijedloga vrati u Parlament Federacije BiH i u drugom čitanju dobije potporu oba doma, Zastupničkoga, kao i Doma naroda.

Sarajevo u 14 godina otelo drugim sredinama 2,7 milijardi KM

 

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
10 mjeseci prije

U sarajstan treba slat 0 KM iz hrvatskih županija!

Citat
Citat
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
10 mjeseci prije

Da bi se dobila malo jasnija slika životnog prostora muslimana u BiH i kako su i gdje raspoređeni, i koliko su zapravo zbijeni u nekoliko kotlina na minornoj površini BiH svakom preporucujem da pogleda ovu reljefnu kartu danasnje BiH.

https://ibb.co/QJpQQNb

Izvan žutih rezervata Hrvati i Srbi čine 80% stanovništva.

Kada hodaš po prostoru van žutih rezervata, od 5 ljudi koje sretneš 4 će biti Srbi ili Hrvati.

Isto tako, van žutih rezervata je isti broj Hrvata i muslimana.

 Još jedna zanimljivost, dvije od tri i pol kotline se već demografski raspadaju.

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Citat
10 mjeseci prije

Samo ces se nahodati dok nadjes ta 4 Hrvata ili Srbina

Anonimac
Anonimac
10 mjeseci prije

Željko Komsic je dobio Zlatnog Ljiana za izdaju HVO, pokusao “zavaliti” grupu pripadnika sarajevskog HVO 1993, koji su preko srpskih polozaja prebjegli na Grbavicu, sreca njihova sto su bili brži nego vojna policija tkzv. armije bih, buduci da su i njemu ponudili prebjeg jer je Hrvat, i jer su se poznavali, on je vagajuci svoju dobrobit od svega toga odlučio se na izdaju svojih prijatelja i za to bio nagrađen Zlatnim ljiljanom, zato se cijelo vrijeme krije istina o Željku i ljiljanu