Petak, 19 travnja, 2024

NAJPLAĆENIJA SU “NERADNA” MJESTA Ako želite dobro plaćen posao u BiH morate otići u politiku: Političar četiri puta plaćeniji od liječnika

Must Read

Za dobro plaćen posao u BiH nije potrebno znanje i stručnost, nego je kriterij podobnost političkoj stranci. Tako su u BiH najbolje plaćena radna mjesta postala ona koja su zapravo – neradna! Ovakav sistem vrijednosti vrijedi u zemljama poput BiH. U drugim se znanje više cijeni.

Premda je uvriježeno mišljenje da zaposleni u insitucijama BiH imaju visoke plaće, manje je poznato da i među njima vlada velika razlika. Bez obzira koliko je netko stručan u svojoj oblasti, njegov nadređeni, koji je politički kadar, ima zajamčeno veća primanja. Političari zasad vode 4:1, u odnosu na, na primjer, liječnike specijaliste, piše u analizi Anadolije.

Političari u BiH ne samo da kreiraju našu stvarnost, već i uspostavljaju sistem vrijednosti, prema kojem je njihov rad cjenjeniji od, na primjer, liječnika, profesora ili pilota.

Osnovica za obračun plaća u državnim institucijama je 85 posto od prosječne plaće, koja iznosi 826 maraka. Redoslijed koeficijenata najbolje opisuje precijenjenost političara.

Najplaćeniji su članovi Predsjedništva BiH koji imaju koeficijent 10, zatim predsjedavajući Vijeća ministara BiH sa 9,5 ili ministar sa 8,5. To su sve plaće od pet, šest, ili sedam tisuća maraka. Nasuprot tome, liječnik specijalist u Republici Srpskoj ima 1.890 maraka, a medicinska sestra 810.

Simptomatično je da su od svih profesija koje se financiraju iz državnog proračuna najplaćenije one koje se po pravilu dodjeljuju po političkoj liniji.

Tako se u BiH teško može dogoditi da dokazani stručnjak iz svoje oblasti može imati veću plaću od svog nadređenog koji je po pravilu postavljen od politike.

Na primjer, prema zakonu koji su također pisali političari, direktor policijske agencije ima koeficijent za obračun plaće 8 i može mjesečno zaraditi više od 5.500 maraka. Istovremeno, policijski inspektor koji treba istražiti kriminal ima četiri puta manja primanja i koeficijent jedva veći od dva.

“Nemože svatko biti inspektor. Za to radno mjesto su kriteriji vrlo visoku, a svatko može biti direktor, pod uvjetom da je pripadnik neke stranke koja je raspodjelom funkcija dobila tu fotelju. To nije slučaj samo sa tim direktorom, već sa svakim direktorom unutar javnog sektora”, tvrdi Adis Arapović iz CCI-ja.

Nelogičnostima nikad kraja. Šef kabineta zamjenika ministra ima veću plaću od brigadira Oružanih snaga, a zamjenik rukovoditelja neke upravne organizacije ima veća mjesečna primanja od pukovnika i bojnika zajedno!

Stručni suradnik u državnoj instituciji ima malo manju plaću od brigadira i pukovnika, ali ima veću od bojnika.

Ovakav sistem vrijednosti vrijedi u zemljama poput BiH. U drugim se znanje više cijeni. U susjednoj Hrvatskoj ministar u prosjeku ima 5.263 marke, dok doktor specijalista u prosjeku ima 700 maraka manju plaću. U BiH je ta razlika 4:1, naravno, u korist političara.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -