Srijeda, 24 travnja, 2024

Najljepša knjižnica na svijetu – Klementinum knjižnice u Pragu

Must Read

Osnovana 1232. godine, Klementinum u Pragu najveća je i jedna od najvažnijih povijesnih zgrada u staroj gradskoj jezgri. Obuhvaća više od dva hektara, a nalazi se u neposrednoj blizini Karlovog mosta. Klementinum se može pohvaliti bogatom arhitekturom, a osim toga, od srednjeg vijeka pa do danas mnogi su europski znanstvenici, muzičari i filozofi studirali i radili ovdje.

Kompleks je do 2009. godine bio dom Nacionalne, Sveučilišne, Tehničke i Gradske knjižnice, ali su se zadnje tri preselile na druge lokacije, pa je danas u Klementinumu ostala samo Nacionalna knjižnica Republike Češke.

the-klementinum-national-library-czech-republic-8

Ova prekrasna knjižnica odličan je primjer barokne arhitekture koja se nije promijenila od dana kada je otvorena 1722. godine. Zidovi i strop su ukrašeni freskama Jana Hiebla, a spoj su znanosti i umjetnosti. Slike na kupoli predstavljaju Hram mudrosti, na zidovima iznad prozora se mogu pronaći portreti važnih ljudi isusovačkog kolegija, a u središtu dvorane dominiraju veliki globusi. Danas se u Klementinum knjižnici može pronaći oko 20.000 knjiga. Većinom su vezane uz teologiju, a neke datiraju čak i iz 16. stoljeća.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x