Published On: Pet, sij 4th, 2013

''Najbolje rješenje za Neum i luku Ploče ratifikacija sporazuma Tuđman-Izetbegović''

”Ulazak Hrvatske u Europsku uniju imat će pozitivan utjecaj na cijelu regiju jugoistočne Europe koja će time i sama biti korak bliže EU”, ocijenila je potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.
Pusić je istodobno naznačila kako se ubrzano rješava pitanje uređenja pograničnog prometa s Bosnom i Hercegovinom.
”Hrvatska neće regiji okrenuti leđa niti će otići. Upravo suprotno, s Hrvatskom u EU cijela će regija biti jedan korak bliže Bruxellesu i EU. Također, otvaraju nam se mogućnosti boljeg iskorištavanja europskih fondova za prekograničnu suradnju što je vrlo važno, posebice u ovom razdoblju gospodarske krize i smanjenih izravnih investicija’, kazala je Pusić u intervjuu za Dnevni Avaz.
Komentirajući pitanje uređenja granica s BiH Pusić je kazala kako drži da bi u parlamentima Hrvatske i BiH trebalo ratificirati međudržavni sporazum kojega su prije 13 godina potpisali predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović. Konstatirala je kako se u suradnji s Europskom unijom pokušava naći najbolje rješenje za prolaz kroz Neum i za pristup BiH luci Ploče, prenosi Dnevnik.hr
Pusić je podsjetila kako je potrebno uskladiti niz pitanja koja će dovesti do najboljeg rješenja za obje zemlje o čemu će ovisiti i to hoće li hrvatski teritorij preko Neuma biti spojen mostom, koridorom ili trajektima.
Istaknula je kako je bez obzira na to uglavnom dogovoren režim prolaska kroz Neum od 1. srpnja i on će biti dio cjelovitog rješenja. I u uvozu odnosno izvozu roba preko luke Ploče interes dvije zemlje je zajednički, kazala je Pusić pojašnjavajući kako je potrebno da promet roba bude što slobodniji.
”I na ovoj temi smo dosta blizu rješenja”, kazala je šefica hrvatske diplomacije podsjećajući kako je pitanje graničnih prijelaza za izvoz roba biljnog i životinjskog podrijetla iz BiH već riješeno. Pusić je istaknula kako Hrvatska neće koristiti bilo kakva otvorena pitanja da bi zaustavila BiH na putu ka članstvu u EU ili NATO-u.
”Članstvo BiH u NATO-u i EU direktni je hrvatski interes kako ga mi vidimo. Hrvatska će biti prva zemlja u regiji članica i NATO i EU i u tom smislu preuzima određenu odgovornost za dalju stabilizaciju regije”, kazala je Pusić, potvrđujući da će Hrvatska nastaviti podupirati BiH i njenu stabilnost.
Komentirajući unutarnje političke odnose u BiH Pusić je kazala kako se mora osigurati ravnopravna zastupljenost Hrvata na svim razinama vlasti sve dok je na snazi princip etničke reprezentacije.
”Oni ne smiju biti getoizirani niti marginalizirani’, izjavila je ministrica Pusić.
Ocijenila je kako je u proteklih dvadeset godina politika koja je dolazila iz Hrvatske ”često štetila Hrvatima u BiH patronizirajući sestrinske stranke u susjednoj državi”.
”Naš cilj je da Hrvati i nadalje ostanu živjeti i raditi u BiH a da kroz prirodnu vezu s Hrvatskom transferiraju znanje, iskustva i reforme koje će ubrzati napredovanje BiH prema članstvu u EU”, kazala je Pusić potičući političare u BiH da sami pokušaju postići dogovor o reformi ustava.