Nadbiskupija traži da se hitno skinu plakati poduzetnika koji proziva biskupe da su ga prevarili za milijune

‘Likovi Svetog oca i dvojice biskupa upotrijebljeni bez njihova znanja i dopuštenja’, kaže odvjetnik koji zastupa Nadbiskupiju

Čini se da jumbo plakati s likom pape Franje te slikama bivšeg i sadašnjeg biskupa Đakovačko-srijemske biskupije, Marina Srakića i Đure Hranića, postavljeni u utorak u četiri najveća hrvatska grada, Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, neće još dugo stajati na svojim mjestima.

“Danas oko devet nazvali su me iz Europlakata, kojima je moja tvrtka MR produkcija uredno platila postavljanje plakata na njihove reklamne panoe i obavijestili kako će ih skinuti. Ninoslav Mačvanin iz Europlakata, kao razlog je naveo da su ih nazvali iz odvjetničkog ureda koji zastupa Đakovačko-srijemsku nadbiskupiju i najavili tužbu ukoliko plakate ne uklone. Rekli su kako su spremni vratiti novac, jer ne žele imati posla sa sudovima”, kaže za Telegram Marijan Ravlić.

Zašto su postavljeni plakati

Kao što smo jučer pisali, njegova tvrtka MR produkcija, stoji iza postavljanja plakata na kojima uz fotografije pape i dvojice hrvatskih biskupa piše: ”Oče, oprosti im, ne znaju što čine”. Ravlić je tako želio prosvjedovati protiv Đakovačko-srijemske nadbiskupije koja njegovoj tvrtki RAMS nije platila izvedene radove na Duhovno-rekreacijskom centru Emaus, nedaleko Osijeka.

Kad je Ravlićeva tvrtka dobila pravomoćnu sudsku presudu Visokog trgovačkog suda u Zagrebu po kojoj joj Đakovačko-srijemska nadbiskupija, odnosno Caritas Osijek d.o.o., mora isplatiti oko 1,8 milijuna kuna, Caritas je gurnut u stečaj, a poslovanje je nastavio na istoj adresi i s istim ravnateljem Dragom Tukarom, ali sad pod imenom Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Ročište na osječkom sudu

Stečaj je, kao što smo pisali, zaključen po skraćenom postupku, pa je Đakovačko-srijemska nadbiskupija, Caritas Osijek d.o.o., brisana iz sudskog registra 29. studenoga prošle godine. No, na Trgovačkom sud u Osijeku danas je, temeljem zahtjeva Marijana Ravlića, kao stečajnog vjerovnika, koji ima potraživanje prema Caritasu, održano ročište kako bi se razmotrio njegovo traženje da se preispita stečaj Caritasa.

Sudac Tihomir Kovačević zatražio je da stečajna upraviteljica Caritasa, Marijana Božić, utvrdi postoji li razlučno pravo tvrtke RAMS, pa je rasprava odgođena dok se to ne utvrdi.

‘Bez znanja i dopuštenja’

Odvjetnika Zorana Šarića koji zajedno sa Slavkom Nedićem zastupa Đakovačko-osječku nadbiskupiju pitali smo je li točno da su intervenirali kod tvrtke Europlakat da se skinu plakati s fotografijom pape Fanje, te slikama biskupa Srakića i Hranića.

“Točno je”, potvrdio je. “U pisanom obliku smo ih upozorili kako su likovi osoba na plakatu, Svetog oca i dvojice biskupa upotrijebljeni bez njihova znanja i dopuštenja. Rečeno nam je kako će se Europlakat oko toga očitovati u roku od dan, dva”, kaže odvjetnik Šarić.

Poduzetnik najavljuje novu akciju

“Ne razumijem zašto bi ti plakati nekome smetali”, kaže Ravlić. “Nikoga ne vrijeđaju, nikoga ne izruguju, a parafrazirane su Isusove riječi koje je izgovorio na križu: Oprosti im, Oče, jer ne znaju što čine! Naravno, ja ne mogu utjecati na to hoće li Europlakat ukloniti jumbo-plakate, čije je postavljanje moja tvrtka uredno platila. Međutim, nastavit ću akciju s kojom želim upoznati hrvatsku javnost na ponašanje dijela Katoličke crkve. I bit će to na način koji neće biti moguće zaustaviti onako kako to sada najavljuju iz Europlakata, skidanjem s reklamnih panoa”, kaže Ravlić ne želeći otkriti kakvu novu akciju sprema.

Europlakatu smo uputili upit hoće li zaista i s kakvim objašnjenjem maknuti tek postavljene plakate, no odgovor nismo dobili.

Drago Hedl l Telegram.hr