Published On: Sri, srp 13th, 2016

TKO ĆE DATI OSTAVKU? FBIH ZARAĐUJE NA ISLAMISTIMA: Cigarete iz FBiH za libijske teroriste dostavljala kosovska tvrtka…

Cigarete iz Fabrike duhana Sarajevo (FDS) iz BiH transportirane su i kupcima s područja pod kontrolom libijskih islamističkih terorističkih organizacija bliskih Al Qaidi i ”Islamskoj državi”.

Transport cigareta je obavljan preko kosovske tvrtke ”NPT Kosova Tabacco SH.P.K”. Najveći dioničar ”Fabrike duhana Sarajevo” (FDS) s oko 40 posto dionica je Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), odnosno Ministarstvo poljoprivrede ovoga bh. entiteta. To će reći da smo i mi sami, kao država i društvo, zaradili novce od Islamske države. Hoće li netko zbog tog možda dati ostavku?

Prema dokumentaciji crnogorske Uprave carina iz 2014. godine, tvrtka ”NPT Kosova Tabacco SH.P.K” je u dva navrata u crnogorskoj luci Bar ukrcavala cigarete za tvrtku-primatelja ”Umal Behar Shipping” koja je registrirana u libijskom gradu Bengaziju.

Bengazi je tada bio u rukama radikalne islamističko-terorističke skupine Ansar al-Sharia.

Iz ”Fabrike duhana Sarajevo” priopćili su da s tvrtkom ”NPT Kosovo Tobacco SHPK” surađuju duži niz godina.

”FDS nikada nije imao kontakte s kompanijom ‘New Eastern Management INC’. Plaćanje spada u komercijalne uvjete poslovanja FDS-a i kupaca, i isto je u skladu sa pravilima poslovanja FDS-a i važećim zakonskim propisima o vanjskotrgovinskom poslovanju“, priopćio je Mustafa Bibić, eksport-menadžer ”Fabrike duhana Sarajevo”.

On nije odgovorio na pitanje tko su predstavnici kosovske tvrtke s kojom posluju i zašto je plaćanje dogovoreno 120 dana od datuma fakture. Rok plaćanja obično ne bi trebao biti duži od 30 dana od ispostavljene fakture, što je standardni rok plaćanja i u zemljama Europske unije.

Više na Deutsche Welle.