NA UPIT ZELENSKOG HOĆE LI ILI NEĆE UKRAJINA POSTATI DIO NATO-a STIGAO “PRELIJEP ODGOVOR”: SAD želi “pravedan i dugotrajan” mir u Ukrajini

Američki državni tajnik Antony Blinken u petak je rekao da SAD s Ukrajinom i drugim saveznicima radi na izgradnji konsenzusa oko ključnih elemenata „pravednog i dugotrajnog mira“ nakon rata s Rusijom.

Washington podržava inicijative drugih zemalja za kraj sukoba u Ukrajini ako su u skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda te suverenitetom, teritorijalnim integritetom i neovisnošću Ukrajine.

„Podržat ćemo napore, bilo to od Brazila, Kine ili neke druge nacije – ako pomažu u putu prema pravednom i dugotrajnom miru“, rekao je američki šef diplomacije.

Washington će nastaviti vojno podržavati Ukrajinu jer je preduvjet za diplomaciju to da se Kijev uspijeva braniti i odvratiti buduće agresije.

„Putinov agresivni rat protiv Ukrajine bio je strateški neuspjeh“, kazao je Blinken.

Govoreći u Finskoj, najnovijoj članici NATO saveza, državni tajnik je kazao kako će SAD pomoći u izgradnji „ukrajinske vojske budućnosti“.

To znači „moderne zračne snage, integriranu protuzračnu i raketnu obranu, napredne tenkove i oklopna vozila, nacionalne kapacitete za proizvodnju streljiva te obuku i podršku kako bi snage i oprema ostali borbeno spremni“./HMS/