Published On: Pon, srp. 9th, 2018

Na udaru 10 tisuća zaposlenih u industriji čelika u BiH

Zaštitne mjere za tržište čelika i aluminija koje Europska unija od 15. srpnja kao odgovor na poteze SAD-a bit će pogubne za industriju čelika u Bosni i Hercegovini, kojoj su zemlje Unije tradicionalno tržište ako državne vlasti, inzistirajući na Sporazumu i stabilizaciji i pridruživanju, ne zaštite ovu proizvodnju.

Iz tvrtke Arcelor Mittal Zenica, najvećeg bh. izvoznika, upućuju ozbiljna upozorenja vlastima, prenosi Indikator.ba.

Ovo će nas primorati da odmah poduzmemo određene korake u smanjenju proizvodnje za više od 30% unutar jednog mjeseca, što će dovesti do prvog koraka – slanja radnika na čekanje. Vlada BiH treba poduzeti sve korake kako bi uvjerila EU da treba poštivati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji jamči slobodnu trgovinu za industriju čelika u BiH sve dok ona ne šteti poslovnom okruženju u EU, kazao je u za FTV Biju Nair, generalni direktor ArcelorMittala Zenica.

Na udaru će se naći ekonomija Bosne i Hercegovine jer nije u pitanju samo poslovanje jedne tvrtke – posljedice će osjetiti sektor prijevoza i energetike, ali i veliki broj malih i srednjih poduzeća, kooperanata proizvođača čelika.

Upravo zato i nadležno državno ministarstvo mora biti uključeno u ovu situaciju, iako se radi o direktnom odnosu jedne kompanije i posebnog tijela Europske unije.

Već sada je izvjesno da će se, ako izostanu odgovarajući potezi domaćih vlasti, na udaru naći i oko 10.000 radnika izravno i neizravno zaposlenih u industriji čelika u Bosni i Hercegovini. U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH svjesni su mogućih posljedica zaštitnih mjera EU po ekonomiju BiH, prenosi Večernji list BiH.

Alarmirana je naša misija u Bruxellesu koja je uključena u ovaj postupak. Vidjet ćemo kako će ta odluka izgledati i hoće li BiH poduzimati neke svoje mjere, odnosno protumjere, kazao je za BHT Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer