Na Twitteru označeni srpski provladini mediji

Od jučer na društvenoj mreži Twitter možete vidjeti nove oznake za medije, urednike ili novinare u Srbiji.

Obilježeni su mediji koji surađuju s Vladom Srbije i, kako navodi ta kompanija, trenutačno su obuhvaćene 22 zemlje, ali će sve biti prošireno na dodatne države. Predsjednik Nezavisnog udruge novinara Srbije (NUNS) ocjenjuje za N1 da je najteže to što je označen i javni servis.

Na društvenoj mreži Twitter osvanule su oznake na profilima medija za koje je određeni algoritam pokazao da surađuju s Vladom. Pod naslovom oznake državnika i državnih medijskih naloga, kompanija Twitter pojašnjava tko je obilježen dodatnom ikonicom.

“Mediji povezani s državom definirani su kao mediji u kojima država vrši kontrolu nad uređivačkim sadržajem kroz financijska sredstva, izravne ili neizravne političke pritiske i/ili kontrolu nad proizvodnjom i distribucijom”, priopćeno je iz Twittera.

RTS, koji je u Srbiji javni servis, dobio je oznaku, za razliku od medija koje financiraju građani pretplatom i koji imaju uredničku neovisnost, poput BBC-a u Velikoj Britaniji.

Predsjednik NUNS-a Željko Bodrožić za N1 ocjenjuje da je najteže to što je i javni servis u Srbiji dobio oznaku.

“Mislim da su privatni mediji koji su označeni na Twitteru i sami isticali svih ovih godina da vjeruju Vučićevom režimu odnosno da rade za vladajuću stranku. A mislim da je označavanje RTS-a porazno za rukovodstvo RTS-a, jer je i izvan granica zaključeno ono što mi zaključujemo godinama unatrag– da javni servis, koji se financira novcem svih građana Srbije, služi propagandi vladajuće partije“, upozorava Bodrožić.

U Srbiji su označene sve televizije s nacionalnom frekvencijom koje imaju službene Twitter profile, većina tabloida, ali i dnevni list Politika, dok je Sputnik označen da surađuje s Vladom Rusije.

Oznake postoje trenutno u 22 zemlje. Osim u Rusiji oznake se pojavljuju na relevantnim Twitter profilima i u Kini, ima ih i u europskim zemljama poput Francuske i Španjolske, kao i u Japanu, Americi, Hondurasu, i takva praksa će se će se nastaviti

Ovo nije prvi put da kompanija Twitter na toj mreži označava one koji surađuju s aktualnom vlašću, podsjeća urednik portala „Fake news tragač“ Stefan Janjić.

“Sjetimo se istraživanja Stanford sveučilišta kad je Srbija postala jedna od rijetkih zemalja gdje je Twitter sustavno uklanjao bot naloge, tada je uklonjeno osam i pol tisuća bot naloga koji su bili u službi Srpske napredne stranke i oni su objavili oko 43 milijuna tweetova“, navodi on.

„Ja bih rekao i da sad postoji jedan iskorak, ove oznake se viđaju i u drugim zemljama, ali se javljaju kod onih medija koji objavljuju protokolarne informacije, ali ćemo u Srbiji prvi put imati priliku vidjeti tweetove koji pokazuju govor mržnje, mizoginiju ili otvorenu pornografiju, i uz to će stajati natpis: ovaj medij surađuje s Vladom Srbije, što je i komično, ali i duboko zabrinjavajuće“, ističe Janjić.

Twitter najavljuje da će biti označeni i pojedinci, poput urednika ili uglednih novinara, koji su povezani s medijskim kućama koji surađuju s državom.

more recommended stories