Published On: Pet, tra 6th, 2012

Na teritoriji RS prije rata živjelo 220.000 Hrvata, a danas ih je 11.500

Gotovo, pa polovina, katolika nedostaje u Bosni i Hercegovini, što je zabrinjavajuće ne samo za Katoličku crkvu već za ovu zemlju, kojoj „fali“ jedan konstitutivni narod, ukazao je banjalučki biskup Franjo Komarica.

Komarica kaže da je, prema evidencijama kojim raspolaže, na prostoru današnje Republike Srpske prije rata bilo 220.000 Hrvata, a danas je oko 11.500, te ponovo ukazuje  da je ukupno stanje teško, posebno u vezi s pitanjem povratka.

Banjalučki biskup je kazao da je na kraju prošle godine bilo oko 600 manje vjernika katolika u župama Banjalučke biskupije nego godinu dana prije.

Autor: BUKA

„Populacija koja je ostala je mahom stara, a ne vraćaju se u dovoljnom broju mlade porodice“, kazao je monsinjor Komarica i pozvao sve dobronamjerne da pomognu u povratku izbjeglih i raseljenih.

„Ne bih mogao reći da se, u zadnjih godinu dana, mnogo nabolje promijenila situacija u kojoj se nalaze katolici u BiH“, kazao je banjalučki biskup i podsjetio da je situacija dodatno otežana usljed ekonomske krize i nezaposlenosti, ali da bi se morali poduzeti određeni koraci posebno jer ima dosta izbjeglih Hrvata koji žele da se vrate, ali za to nemaju uvjete”.

Upozorio je da je Posavina „prazna“, ali da je politika, i domaća, i međunarodna, i susjednih zemlja rezultirala da je ovakvo stanje na terenu.

Biskup banjalučki je na pres-konferenciji u Banjaluci uputio i uskrsnu poruku katolicima.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare